IJzerwake

Gisteren raakte bekend dat de IJzerwake op zaterdag 28 augustus een “Frontnacht” met extreemrechtse en neonazistische bands wil organiseren. Het is het zoveelste incident met de IJzerwake, waar in het verleden onder meer vlaggen van de Vlaamse Waffen-SS en het nazistische Deutsches Rote Kreutz wapperden. Bevoegd schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) reageerde zeer lauw op de aankondiging. Hij hield het er bij dat iedereen zijn “mening op een vrije manier” moet kunnen uiten en dat hij “aan tafel” ging zitten als er zaken “niet toelaatbaar” zouden zijn. Terwijl De Zwitserse autoriteiten recent een van de bands uit voorzorg de toegang tot het land ontzegden. Gezien alle vorige incidenten zou de Ieperse schepen beter moeten weten. Het is hoog tijd dat het Ieperse stadsbestuur de Last Post tegen extreemrechts blaast, als eerbetoon voor alle antifascistische helden die hun leven gaven voor onze vrijheid en mensenrechten.

Vermoedelijke linken met Schild & Vrienden

Over de eigenlijke organisatoren van “Frontnacht” is er weinig bekend. Een van de trekkers is zeer waarschijnlijk DJ Dré. Dat is de artiestennaam van Andreas v. H. die banden met Schild & Vrienden heeft. Schild & Vrienden is overigens al jaren kind aan huis op de IJzerwake, waar ze in goed gezelschap zijn met de neofascisten van Voorpost en een rits andere extreemrechtse organisaties en individuen.

Extremisme, collaboratie en Vlaams Belang

Over de IJzerwake zelf is er ondertussen wel veel zorgelijke informatie bekend. De organisatie scheurde zich – na een gewelddadig treffen – in 2003 van de IJzerbedevaart af, omdat die niet meer aan hun extremistische eisen kon voldoen. Het bestuur van de vzw heeft vooral sterke banden met het Vlaams Belang. Een aantal bestuurders houdt er een bedenkelijke reputatie op na.

Zo is Luc Vermeulen – een van de leidende figuren van het neofascistische Voorpost – logistiek verantwoordelijke voor de IJzerwake. Hij stond jarenlang op de loonlijst van het Vlaams Belang. Rob Verreycken – ook al een voormalig VB-parlementslid en gemeenteraadslid – is verantwoordelijk voor het IJzerwakedorp. Zijn vader vader Wim Verreycken was een van de stichters van het Vlaams Blok. Zijn zoon Gunnar Verrecyken bracht in 2019 de Hiltergroet in Breendonk, samen met andere leden van de Right Wing Resistance. Hiervoor werd hij in 2021 tot zes maanden cel veroordeeld.

Carrera Neefs met vlag van het nazistische Deutsches Rote Kreutz

De afgelopen 20 jaar volgde het ene incident na het andere. Zoals eerder vermeld duiken er regelmatig nazistische vlaggen op. Jaarlijks worden de Oostfronters van de Vlaamse Waffen-SS er geëerd. In 2004 was er een enorm portret van Staf De Clercq te zien, de nationaalsocialistische leider van de collaborateurs van het VNV (Vlaams-Nationaal Verbond). Tal van omstreden politici stonden er op het podium, zoals Thierry Baudet van het Nederlandse Forum voor Democratie.

Het contactadres van de IJzerwake is gevestigd in Antwerpen (Volkstraat 30). Niet toevallig staat daar het Bormshuis, genoemd naar de nazi-collaborateur August Borms die na WOII tot de doodstraf werd veroordeeld. De organisatie baadt met andere woorden in een sfeer die het nazisme en de collaboratie minstens vergoeilijkt.

Neonazistische muziekbands

De krant De Standaard publiceerde gisteren een artikel met de weinig verhullende titel “Rechts-extremistische bands moeten IJzerwake verjongen”. Twee van de bands zijn gelinkt aan het neonazistische netwerk Hammerskins, waarover Het Observatorium op 7 februari 2022 een artikel schreef. Een andere band komt uit de stal van de Italiaanse neofascisten van Casa Pound. En van dichter bij huis staat DJ Dré op de affiche, die linken heeft met Schild & Vrienden.

Tijd voor een duidelijk signaal tav de IJzerwake

Het doet dan ook de wenkbrauwen fronsen dat schepen Desmadryl “verbaasd” is. Men zou al vele jaren gewaarschuwd en gealarmeerd moeten zijn. Zijn reactie is tekenend voor de lakse en onverantwoorde manier waarmee vele overheden in dit land met extreemrechts omgaan. Een organisatie als de IJzerwake zou in Duitsland ondenkbaar zijn. Maar ook Zwitserland verbood een van de bands om het land binnen te komen.

Afbeelding: Wikimedia

In Ieper blaast men elke dag de Last Post om de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te eren. Een hartverwarmende traditie die ons telkens aan de oorlogsgruwelen doet herinneren.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat net het Ieperse stadsbestuur zo gemakzuchtig en onverschillig met de erfgenamen van het nazistische en fascistische gedachtegoed omgaat. Hoog tijd om hen een halt toe te roepen en zo eindelijk ook de antifascistische oorlogshelden te eren. Hoog tijd voor een Last Post tegen extreemrechts.

Afbeelding: website IJzerwake

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.