extreemrechts

In Frankrijk is er ophef ontstaan over een groep rechtsextremisten die afgelopen weekend in het openbaar nazistische militaire liederen zongen. Ze kleefden ook SS-stickers, beledigden voorbijgangers en scandeerden “Besançon is nationaal-socialistisch” en “Sieg Heil”. Na afloop namen de activisten een groepsfoto. Dat gebeurde niet toevallig op een plein dat naar een verzetsstrijder is genoemd. De enscenering was minutieus voorbereid en werd via Telegram verspreid. Besançon kampt al geruime tijd met incidenten door rechts-extremistische groeperingen. Onder druk van de publieke opinie schiet nu ook de politiek en het gerecht in actie.

Lange reeks extreemrechtse incidenten

Het is zeker niet voor het eerst dat de Franse centrumstad Besançon, die ruim 100.000 inwoners telt, opschrikt van extreemrechts geweld. In februari 2021 werd een ondernemer van Noord-Afrikaanse afkomst er gewelddadig aangevallen door een 24-jarige man, getatoeëerd met het acroniem MVSN. Dat laatste is een verwijzing naar een Italiaanse paramilitaire militie tijdens het fascistische Mussolini-regime. De dader is ondertussen veroordeeld en kreeg een gevangenisstraf.

Logo van de MVSN (Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale)

In juni 2021 werden verschillende pro-LGBTQ regenboog-voetpaden vernield, slechts een paar dagen nadat ze waren ingehuldigd. Afgelopen maart vielen er dan weer rake klappen na een aanval van een groep neonazi’s op een bijeenkomst van de linkse politicus Philippe Potou. Op 1 mei 2022 werd een vakbondsoptocht verstoord en afgelopen 22 augustus een journalist bedreigd.

Linken met Rassemblement National en Eric Zemmour

Het laatste incident vond plaats na een verjaardagsfeest van de 22-jarige T. G., een voormalige lokale bestuurder van het Rassemblement National van Marine Le Pen, die ondertussen naar Reconquête van Eric Zemmour overstapte. De politie greep tijdens het incident niet in.

Onder druk van de publieke verontwaardiging kondigde Anne Vignot, de burgemeester van Besançon, aan dat ze maatregelen wil treffen. Het gerecht is een vooronderzoek opgestart.

Bron: Ouest France

Afbeelding: Kawa

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.