Vlaams Belang

Afgelopen zaterdag organiseerde Vlaams Belang een sponsorloop voor het Zuid-Afrikaanse stadje Orania. Orania noemt zichzelf een “Afrikaner tehuis“. Volgens de Britse kwaliteitskrant The Guardian is het een “whites only”-stad. Onder witte supremacisten wereldwijd heeft het een quasi mythische status. Antwerps VB-kopstuk Filip Dewinter zette zijn schouders stevig onder de sponsoractie. Hij promootte het verschillende keren op zijn sociale mediakanalen, gaf het startschot en liep de laatste tien kilometer mee. Volgens het crowdfundingplatform Steunactie.be werd er 1.950 euro opgehaald, amper een derde van het beoogde doel van 5.000 euro. Opvallend genoeg verkondigde Dewinter aan de regionale televisiezender ATV dat Vlaams Belang niet minder dan 50.000 euro aan Orania zou schenken. Ruim 25 keer meer dan het opgehaalde bedrag. Waar komt zo’n smak geld plots vandaan? Een ongemakkelijke vraag dringt zich op: sponsorde het Vlaams Belang met belastinggeld een project van witte supremacisten?

VB-kopstukken doneren

Verschillende VB-kopstukken tasten op het crowdfundingplatform in hun buidel. Zo doneerde Vlaams parlementslid en Antwerps fractieleider Sam Van Rooy 50 euro. Vlaams Parlementslid Jan Laermans had 25 euro veil. Senator Anke Van dermeersch schonk 60 euro. Met de mededeling “ons vir jou” schonk Antwerps gemeenteraadslid Jan Penris dan weer 150 euro.

In totaal schonken 33 donateurs een gift via het crowdfundingplatform dat Vlaams Belang promootte. De hoogste schenking kwam van de lokale VB-afdeling uit Mol dat 500 euro ophoestte. De lokale voorzitter Stef De Keyser, die ook het ganse parcours afliep, legde daar nog eens 100 euro bovenop.

Blijkbaar vond iemand van het communicatieteam van Vlaams Belang dat Filip Dewinter een grens overschreden had. Zaterdag was er op de Facebook-pagina van Orania nog een filmpje te zien waarin Filip Dewinter aan de eindmeet van de sponsorloop een “tournée générale op kosten van Vlaams Belang” aankondigde. Zondag (gisteren) was dat filmpje plots verdwenen.

De link naar het “tournée générale”-filmpje van Dewinter werkt sedert zondag niet meer.

Orania voor “whites only”

Ruim 25 jaar na de val van het racistische Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime is het stadje Orania nog steeds “whites only”. In het officiële discours, dat ook Filip Dewinter uitdraagt, beweren de inwoners dat Orania geen raciaal maar een politiek en cultureel project is. De realiteit is anders. “Om de Afrikaner cultuur te vrijwaren” mogen alleen afstammelingen van blanke kolonisatoren er leven en werken. Het stadje is eigendom van het bedrijf “Vluytjeskraal Aandelenblok”. Inwoners moeten aandeelhouder van dat bedrijf zijn. En die aandelen kun je enkel kopen na een uitvoerige screening waarin je trouw zweert aan de Afrikaner taal en cultuur, belooft enkele witte Afrikaners tewerk te stellen en met een rits conservatieve waarden instemt. Zo kunnen ongetrouwde koppels er niet samenwonen. Het stadje wemelt van de Apartheidssymbolen. De afbeeldingen van Hendrik Verwoerd, de grondlegger van het Apartheidssysteem, en de Afrikaner vlaggen zijn zowat op elke straathoek te vinden.

Borstbeeld van Hendrik Verwoerd, de grondlegger van Apartheid, in Orania (bron: Twitter)

Laat ons dus gewoon een kat een kat noemen: Orania is een onvervalst restant van het Apartheidsregime. Geen wonder dus dat het onder witte supremacisten zo populair is. Dat het Vlaams Belang een dergelijk project luidkeels ondersteunt, roept dan weer wel verwondering op. Of toch niet?

Neonazi’s van Gouden Dageraad

Het is niet voor het eerste dat kopstukken als Filip Dewinter, Jan Penris, Sam Van Rooy en Anke Van dermeersch bijzonder bedenkelijke projecten ondersteunen. In 2016 brachten Dewinter, Penris en Van dermeersch een vriendschappelijk bezoek aan de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad. Toen dat bezoek uitlekte, barste een storm van protest los. Het VB-partijbestuur onder leiding van Tom Van Grieken besliste daarop dat het trio geen buitenlandse contacten meer mocht onderhouden zonder toestemming van de voorzitter (Van Grieken) of van het partijbestuur.

Syrische massamoordernaar Bashar Al-Assad

Daarop trok Dewinter naar de Syrische massamoordenaar president Bashar Al-Assad. Tom Van Grieken prees Assad dan ook als “een objectieve bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat” (Het Nieuwsblad, 7/2/2017). De Assadliefde van Dewinter was niet nieuw. Al in 2015 ging Dewinter, geflankeerd door Penris en Van dermeersch, bij de Syrische president langs. “Moedig en indrukwekkend man”, concludeerde Dewinter op zijn twitter-account na een gesprek met Assad dat naar eigen zeggen meer dan een uur duurde. De Syrische ambassadeur in België, Abdulmaola Al Nuqari, was in juni 2021 ook al gastspreker van Dewinter.

#Syrië President Bashar Al Assad ontmoet in Damascus. Lang gesprek van één uur. Moedig en indrukwekkend man. pic.twitter.com/xaqzffGx0k— Filip Dewinter (@FDW_VB) March 25, 2015

Zoete broodjes met Poetin

Of wat te denken van de veelvuldige contacten met het Poetin-regime? Op 3 maart 2022 bracht de krant De Standaard uit dat Georgy Kuznetsov, de consul-generaal voor Rusland in Antwerpen, op 10 maart 2022 op uitnodiging van Dewinter zou komen spreken. Dat gesprek zou doorgaan in de lokalen van het Antwerpse Vlaams Belang aan de Amerikalei. Het vehikel dat Dewinter voor dit soort gespreksavonden stichtte is de vzw Hertogfonds dat hij voorzit en op zijn adres geregistreerd staat. Ook gewezen Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Jan Penris, een intimus van Dewinter, is bestuurder van deze vzw.

Niet verwonderlijk poseerde Dewinter tijdens een tweede Syrië-trip in een Russische legerbasis.

Smoes van Tom Van Grieken?

Je zal maar voorzitter zijn van een extreemrechtse partij waarin dergelijke figuren welkom zijn. Het moet vermoeiend zijn om keer op keer smoezen te verzinnen voor de strapatsen van dat soort extremisten. We zijn alvast benieuwd naar de uitleg van Tom Van Grieken hoe Filip Dewinter plots 48.000 euro partijmiddelen uit zijn hoed kon toveren om een project van witte supremacisten te sponsoren.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.