extreemrechts

Baudet is niet alleen de handpop van Poetin. Hij weigert, tegen de wet in, inkijk te geven in zijn financiën waardoor het parlement hem wil schorsen.

Er gaat geen week voorbij of de Nederlandse extreemrechtse politicus Thierry Baudet haalt het nieuws met zijn strapatsen. Meestal gaat het dan om een ode aan Vladimir Poetin. Baudet lijkt wel de handpop van de Russische autocraat. Die wordt door Baudet beschouwd als een soort van “last standing man” die de complotten van de geglobaliseerde elite moet doorprikken en counteren. Volgens de extreemrechtse politicus is Poetin daar goed mee bezig en daarom verklaart hij zich “fan van Vladimir Poetin”. Zelf is Baudet er naar eigen zeggen van overtuigd dat we “geregeerd worden door een globale samenzwering van kwaadaardige reptielen”. Dat deelde hij mee in één van de vele interviews die hij aan Poetinvriendelijke media geeft en die op sociale media viraal ging.

Maar Baudet worstelt ook met financiële perikelen. Die zijn van die aard dat de Nederlandse Tweede Kamer hem als parlementslid alvast voor een week wil schorsen. Dat komt omdat volgens het College van onderzoek integriteit van het Nederlandse parlement Baudet zijn nevenfuncties weigert op te geven, wat voor een parlementslid verplicht is.

Wie in Nederland als volksvertegenwoordiger verkozen wordt, moet al zijn nevenfuncties, extra inkomsten en giften aangeven bij een openbaar register. Baudet weigert dat te doen en stelt dat de Tweede Kamer, dus de volksvertegenwoordiging en dus bij uitbreiding de belastingbetaler daar geen zaken mee heeft. Daarom beslist de Nederlandse Tweede Kamer vandaag alvast over een schorsing van één week.

Concreet gaat het over inkomsten uit verkoop van boeken van Baudet zelf, maar ook van andere auteurs. Hierbij zijn twee van zijn Kamerleden eveneens betrokken: Gideon van Meijeren en Freek Janssen, tevens de penningmeester van de partij. Alle drie zijn ze bestuurder bij Amsterdam Media Group bv, de uitgeverij die Baudet in november 2021 oprichtte.

Dat politici die menen namens het volk te spreken van oordeel zijn dat dit volk geen uitstaans heeft met hun inkomsten is geen unicum ter extreem rechterzijde. Zo raakte eerder bekend dat Marine Le Pen van het extreemrechtse Rassemblement National geld ontving van de entourage van Poetin.

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.