extreemrechts

Afgelopen maandag was er stevige kritiek op de Deense extreemrechtse partij Nye Borgerlige (Nieuw Rechts). Een van hun verkozen parlementsleden suggereerde dat het aanvaardbaar was om hulp van Joodse of homoseksuele zorgverleners te weigeren. De partij ontkent dat het voor discriminatie in de zorgsector is, maar vindt dat ouderen zelf mogen beslissen wie hun huis betreedt.

De partij Nye Borgerlige wil de Deense immigratiewetten aanscherpen en een referendum over het EU-lidmaatschap organiseren. Na de verkiezingen van 2019 vaardigden ze voor het eerste parlementsleden af. Volgens de huidige peilingen zal de partij ongeveer vier zetels behalen bij de volgende verkiezingen.

Ook in Zweden was er een opmerkelijk incident. Een vertegenwoordiger van de Zweedse Democraten is door de extreemrechtse partij geschorst. In een inmiddels verwijderde Instagram-posting noemde Rebecka Fallenkvist het Joodse Holocaustslachtoffer Anne Frank onder meer “immoreel”. Fallenkvist is een communicatiemedewerker bij de Zweedse Democraten.

De oprichters van de Zweden Democraten waren in de jaren ’80 actief bij extreemrechtse groeperingen, waaronder neonazi’s. Bij de laatste verkiezingen werd de partij de op een na grootste partij van Zweden. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat ze gedoogsteun zullen bieden aan een centrumrechtse minderheidsregering.

Bron: The Local, Euronews

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.