argos

Het in Frankrijk bij wet ontbonden Génération Identitaire kent sinds kort een opvolger. Met Argos betrachten rechtsextremistische jongeren wat Schild en Vrienden bij ons probeerde. Woord en beeld van de heropgerichte neofascisten sporen met de beeldspraak van hun Vlaamse geestesgenoten.

Schild en Vrienden

Schild en Vrienden is een rechts-extremistische organisatie waaruit zowel de woordvoerder van Tom Van Grieken als de jongerenvoorzitter van Bart De Wever voortkomen. Niks aan de hand, “jeugdig geaap”, zou N-VA-parlementslid Theo Francken zeggen. Dat zei hij tenminste toen het rauwe antisemitisme in de jongerenorganisatie van zijn Nederlandse vriend Thierry Baudet aan het licht kwam. Van Schild en Vrienden moeten er binnenkort een aantal terechtstaan, meer bepaald zeven individuen onder wie de man die door Tom Van Grieken aan het hoofd van zijn kieslijst in Vlaams-Brabant gezet werd en daardoor lid werd van de federale Kamer.

Schild en Vrienden spiegelde zich aan het Franse Génération Identitaire. Die organisatie, opgericht in 2012, werd in maart 2021 bij wet ontbonden. In Frankrijk achtte men deze organisatie een gevaar voor de binnenlandse veiligheid en beschuldigde men haar van gewelddaden en het verspreiden van haat en racisme. Toen de rechtsextremisten, in volle coronapandemie, de juridische bui zagen hangen gingen ze betogen in Parijs. Ook Dries Van Langenhove, inmiddels bij de gratie van Tom Van Grieken federaal parlementslid, trok naar Parijs om zijn ideologische broeders en zusters bij te staan. Op foto’s werd hij erkend, zonder mondmasker en op een moment dat niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland niet toegelaten waren.

Het “systeem wil ons volk doden”

Génération Identitaire kende voorlopers zoals Jeunesse Identitaire (2002) en Une autre jeunesse (2009) en nu is er ook een opvolger, Argos. Volgens onderzoek van de Franse linkse nieuwswebsite StreetPress zou de nieuwe organisatie afgelopen zomer opgericht zijn. Het discours van de nieuwe rechts-extremistische organisatie spoort volledig met dat wat we van andere gelijkaardige organisaties kennen.

In een voorstellingsvideo vertrekt men van de “beschavingscrisis” die Europa doormaakt. Het “systeem” heet “decadent” en op sterven na dood te zijn. “We zijn in oorlog” wordt er gezegd, een “spirituele oorlog”. Onze beschaving wordt verscheurd door twee kampen: dat van de “soumission” en dat van de “renaissance”. Het “systeem wil ons volk doden”. Om die oorlog succesvol te voeren moeten geest én lichaam aangescherpt worden waarop beelden volgen van boksende jongeren en van een groep die door de natuur trekt. Doel is een “nieuwe generatie” te kneden die een “radicale verandering” moet bewerkstelligen.

Nieuw is deze retoriek allerminst. De achtergrond (en de drijfveer) is de omvolking. Deze samenzweringstheorie noopt tot verzet, heropstanding, renaissance. Constant wordt er gealludeerd op het fysieke, op het martiale. Boksen en schieten, fitheid en paraatheid, in symbiose met de natuur (de kampen, de trektochten, de hardheid maar ook de schoonheid). Veel verwijzingen ook naar de Griekse mythologie en naar Sparta.

Extreemrechts

Niettegenstaande de gekende figuren van Génération Identitaire buiten beeld blijven, ontdekte StreetPress toch de aanwezigheid en invloed van een aantal van haar vroegere kopmannen bij het nieuw gecreëerde Argos. Dat organiseerde een bokstoernooi met medewerking van een Servische MMA-kampioen die eerder ook al in kringen van Génération Identitaire bekend was. Mixed Martial Arts (gemengde krijgskunsten) is populair in extreemrechtse kringen. Een aantal van de vroegere kaderleden van Génération Identitaire werden opgemerkt tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen waar ze actief waren voor de extreemrechtse journalist Eric Zemmour.

Vermits zowel de taal, de methodologie als de activiteit van Argos als twee druppels water op die van Génération Identitaire lijkt, is het de vraag hoe lang het zal duren vooraleer leden van deze rechtsextremistische organisatie geweld zullen gebruiken en door die gewelddaden opnieuw in het vizier van het Franse gerecht zullen komen. Benieuwd of hun Vlaamse boks-, trek- en schietvrienden dan al voor haat, racisme en geweld veroordeeld zullen zijn.

Bron: StreetPress

Afbeelding: YouTube

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.