Een raadslid van de extreemrechtse partij Zweedse Democraten, Rebecca Ädel nam vorige week vrijdag ontslag en verliet de partij – na de onthulling van de anti-rechtsextremistische tijdschrift Expo en de krant Expressen dat ze jarenlang nazi-propaganda onder een valse naam had verspreid.

In interne berichten had ze een nieuwe Hitler verwelkomd, zwarten ‘negers’ genoemd en gezegd dat ze een beroemde schrijfster ‘de schedel eraf wilde schieten’. Een onderzoek door Expo en Expressen heeft uitgewezen dat Ädel al bijna 20 jaar actief is in de Zweedse neonazistische beweging, en tussen 2011 en 2013 zelfs als schrijver en subredacteur voor de extreemrechts Nordfront-website, die werd opgezet door de neonazi Nordic Resistance Movement.

In haar artikelen, geschreven onder een pseudoniem, beschreef ze zichzelf als een nationaal-socialist en waarschuwde ze voor de “onvermijdelijke gebreken veroorzaakt door de rassenvermenging”. Ze noemde de Zweedse scholen “de ergste indoctrinatiecentra aller tijden”, en zei dat het echte doel van scholen in Zweden was om “kinderen op te lichten tot politieke correctheid”. Rebecca Ädel is leerkracht.

Toen Expressen Ädel tijdens een raadszitting naar de beweringen vroeg, hekelde ze ze als leugens en sloot zichzelf vervolgens op in het toilet. De onthullingen zijn gênant voor de Zweedse Democratische leider Jimmie Åkesson, die aan het einde van de verkiezingscampagne herhaalde dat de partij zichzelf had gezuiverd van neonazistische politici.

Bron: Expressen

Foto: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.