Extreemrechtse activisten testen voluit de moderatieregels van Twitter door openlijk homofobe en transfobe retoriek en bedreigingen op het sociale mediaplatform te spuien. Daarmee voeren ze de druk op Elon Musk op, de schatrijke technologiekapitalist die het sociale mediaplatform enkele dagen geleden definitief overnam.

Op zaterdag daagde de voormalige martial-artsvechter Jake Shields, die meer dan 340.000 Twitter-volgers heeft, de grenzen van het moderatieapparaat van het bedrijf uit door een foto te plaatsen van een dragqueen die glimlacht naar een jong meisje met het bijschrift: “This is a groomer.” Het woord “grooming” wordt al lang geassocieerd met het verkeerd karakteriseren van LGBTQ-mensen als kindermisbruikers. Shield voegde eraan toe: “Ik werd een maand geleden geschorst voor deze exacte tweet, dus we zullen zien of Twitter nu bevrijd is.”

https://twitter.com/jakeshieldsajj/status/1586326684466171905
Op 1 november om 21u30 Belgische tijd stond de post van Jake Shields nog steeds online, en was met bijna 30.000 likes viraal gegaan.

Afgelopen vrijdag moedigde de conservatieve podcaster Matt Walsh, die zichzelf als een theocratische fascist omschrijft, zijn meer dan een miljoen volgers aan om transgenders te gaan misleiden.

“We hebben enorme stappen gezet tegen de transagenda”, twitterde Walsh. “In slechts een jaar hebben we terreinen teruggenomen die conservatieven eerder hadden opgegeven. De bevrijding van Twitter had niet op een geschikter moment kunnen komen. Nu kunnen we onze inspanningen nog verder opvoeren.”

Sinds de start van zijn overnamebod in april heeft Musk benadrukt dat hij lossere regels zal toestaan over wat mensen op het platform kunnen zeggen. In mei kondigde hij aan dat hij het permanente verbod op het account van voormalig president Donald Trump zou intrekken. (De voormalige president werd verbannen van de site in de dagen na de aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.)

Bron: NBC

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.