terreur

Zaterdag betoogden meer dan 200 mensen op de Place Molière in Perpignan (Frankrijk) tegen het plan van de gemeente om een esplanade van de stad als eerbetoon om te dopen naar Place Pierre Sergent. Sergent is het voormalig hoofd van de extreemrechtse terreurgroep “Organisatie van het Geheime Leger” (OAS). De terreurorganisatie is verantwoordelijk voor minstens 2.200 doden in Algerije en 71 doden en 394 gewonden in Frankrijk.

Pierre Sergent werd 21 februari 1962 door een Militair Tribunaal bij verstek ter dood veroordeeld. Hij bleef zeven jaar lang ondergedoken in Zwitserland en België tot hij in 1968 kon profiteren van een amnestiewet en terugkeerde naar Frankrijk.

Volgens de RN-burgemeester Louis Aliot, ex-kabinetchef van Jean-Marie Le Pen, gaat om het herstellen van “een zeker evenwicht in de herinneringen” in zijn gemeente. Een 30-tal organisaties riepen op om zich te verzetten tegen de plannen van de burgemeester. Voor verschillende betogers is het plan “Een belediging voor de families van de slachtoffers”, “een poging om de OAS te demoniseren”, “een vorm van pro-Frans Algerije activisme”, “een revisionistische benadering” en “hallucinant”.

De demonstranten zetten ook vraagtekens bij de beweegredenen van de burgemeester Louis Aliot: “Er is een wens om Perpignan te instrumentaliseren in de race voor het presidentschap van de RN van Le Pen en om extreemrechtse symbolen en figuren te normaliseren”.

Bron: France 3, Mediapart

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.