extreemrechts

Volgens een artikel in Politico lanceert Viktor Orban, de premier van Hongarije, een conservatieve denktank in Brussel. Naar verluidt heeft MCC Brussels, een tak van het Mathias Corvinus Collegium (MCC), een in Boedapest gevestigde onderwijsinstelling, fondsen ontvangen om “een alternatief te bieden” voor het “gepolariseerde culturele landschap van Europa”. Financiële zorgen lijkt de denktank zich niet te moeten maken: in 2021 pompte de regering Orban er 1,3 miljard euro in, naast een rits vastgoedschenkingen.

“Het doel van Hongarije is om een intellectuele krachtpatser te worden”, verklaarde de politieke directeur van de Hongaarse premier, Balazs Orban, in een tweet van 22 oktober waarin de opening van de Brusselse denktank werd aangekondigd. MCC Brussels plant zijn eerste evenement voor 15 november, wanneer genodigden uit Hongarije, Polen, Italië en het Verenigd Koninkrijk de toekomst van Europa zullen bespreken.

Het Mathias Corvinus Collegium (MCC) – vernoemd naar een populaire Hongaarse koning uit de 15e eeuw – is geen een universiteit, noch een echte denktank, maar eerder een talentbevorderend vormingscentrum voor studenten en jonge professionals. Het belangrijkste doel is om de volgende generatie Fidesz-politici en gelijkgestemde functionarissen op te leiden. De instelling telt enkele duizenden studenten, die deelnemen aan speciale vormingen, lezingen, taallessen en debatclubs, vaak profiterend van lucratieve beurzen.

De MCC is niet enkel een vormingsinstelling maar ook een politiek instrument in handen van de nationalistisch-populistische Fidesz-regering van Viktor Orban. De instelling heeft toegang tot schijnbaar onbeperkte hoeveelheden belastinggeld; in 2021 kreeg de instelling van de Orbanregering 1,3 miljard euro en miljoenen meer aan onroerend goed.

Het MCC biedt royale beurzen voor gastprofessoren, vaak ter aanvulling van de salarissen aan prestigieuze universiteiten: een junior visiting fellow onder de 35 jaar kan tot 5.000 euro per maand verdienen, terwijl een universitair hoofddocent maar liefst 10.000 euro kan krijgen. Critici beweren dat de quid pro quo is dat deze academici lobbyen voor Hongarije en de extreemrechtse ideeën van Orban rechtvaardigen in internationale publicaties of op internationale fora.

Momenteel heeft MCC Brussels een handvol mensen in de Poissonniersstraat 13 in dienst, waaronder twee onderzoekers, administratief personeel en een communicatiedirecteur. Het aantal personeelsleden zal volgend jaar worden verdubbelen.

Om de Brusselse denktank een internationale flair te geven, werd de Brits-Hongaarse socioloog Frank Furedi aangeworven als directeur. Frank Furedi benadrukt dat Boedapest “volwassen, doordachte discussies over de culturele spanningen die op het continent heersen” wil bevorderen. Bovendien voerde hij aan dat sinds de herverkiezing van Orbán in april de anti-Hongaarse gevoelens in Brussel zijn toegenomen. En daar wil hij iets aan doen door conferenties en boekpresentaties te organiseren.

Het belangrijkste doel van de instelling is het organiseren van studiereizen voor studenten en anderen om een beter begrip te krijgen van de “Brusselse bubbel” en “het denktank-ecosysteem in Brussel op te schudden dat momenteel wordt gedomineerd door grotendeels homogeen, pro-Europees denken”.
Volgens de Hongaarse oppositie doet Fidesz, de extreemrechtse partij van Orban, er alles aan om een “alt-right intellectueel universum rond hun beleid te creëren”, met een reeks “Trumpiaanse beroemdheden” die naar Boedapest komen en vanaf nu ook een stek zullen hebben in Brussel.

Bron: Politico, Balkan Insight

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.