extreemrechts

In Israël is controverse ontstaan nadat het leger IDF een extreemrechtse activist aanstelde als woordvoerder van de HR-afdeling. Itamar Sassover trad in het verleden op als woordvoerder van de extreemrechtse groepering Lehava. Bij de recente verkiezingen was hij kandidaat voor de partij Otzma Yehudit, van wie de voorzitter is aangeklaagd en veroordeeld voor opruiing, geweld en racistisch gemotiveerd terrorisme.

De onrust over de aanstelling van Sassover komt er onder meer omdat de HR-afdeling verantwoordelijk is voor het Onderwijs- en Jeugdkorps en het onderwijzen van de legerwaarden aan rekruten. Bovendien adviseert de HR-afdeling de legerleiding inzake het genderbeleid en beslist ze over de positie van vrouwen in het Israëlische leger.

In de krant Haaretz stelden veiligheidsfunctionarissen vragen bij het voorafgaande veiligheidsonderzoek en benoemingsproces. Ze vragen zich ook af waarom Sassover geplaatst is op een dienst die bijzonder gevoelig is voor extreemrechts.

In 2021 eiste de politie dat Sassover weg zou blijven van de Pride in Jeruzalem. In 2017 werd hij al eens vastgehouden in het gebied van de Pride.

 Na het artikel in Haaretz noemde partijvoorzitter Itamar Ben-Gvir van het extreemrechtse Otzma Yehudit de krant een “spreekbuis van extreem-links”. “Haaretz is een campagne gestart tegen Itamar Sassover, mijn woordvoerder van de verkiezingscampagne, die terugkeerde in militaire dienst als woordvoerder van IDF. […] In de volgende regering zullen we dit corrigeren, met Gods hulp.”

Bron: Haaretz

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.