Het conservatieve Tory-raadslid Andy Weatherhead is opgestapt nadat er bewijs was opgedoken over zijn banden met een extreemrechtse organisatie New British Union (NBU). De Britse nationale omroep ontdekte dat hij in 2014 onder het pseudoniem Andrew Blackhouse een interview aan het Amerikaanse radiostation American Nationalist Network gaf.

In de opname hoort men Wheatherhead zeggen: “Ik ben altijd een bewonderaar van het fascisme geweest. Ik ben altijd een bewonderaar geweest van Benito Mussolini en Sir Oswald Mosley, en vorig jaar was ik aan het rondsnuffelen op internet zoals men doet en kwam de New British Union en ik dacht ‘hallo, dit klinkt als helemaal in mijn straatje’, dus nam ik contact met hen op.”

Na de onthulling door de BBC verontschuldigde Andy Weatherhead zich in een verklaring. “Het was niet mijn bedoeling om kwaad te doen of te beledigen. Het is verleden tijd. Ik verwerp volledig en volkomen alles wat met fascisme te maken heeft.” Hij zei dat hij sinds 2014 niets meer had gehoord of gezien van NBU-leider Gary Raikes.

Vorige week, nadat hij was geschorst door de Folkestone en Hythe Conservatieven, zei hij dat de NBU geen geregistreerde politieke partij was, geen gedefinieerd lidmaatschap had en dat zijn banden met de groep “in de geest van educatie en nieuwsgierigheid” waren. Volgens Weatherhead was hij na 2014 weer in de reguliere politiek gegaan en had hij de marginale politiek de rug toegekeerd “nadat hij het had gezien zoals het werkelijk was”.

Het mocht allemaal niet veel baten. De lokale voorzitter, Roger Gough, zei dat hij het ontslag van Andy Weatherhead als raadslid verwelkomde. Hij stelde verder dat “de gerapporteerde standpunten en organisaties niet thuis horen in de conservatieve groep van de Kent County Council.”

Bron: BBC, Hope not Hate

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.