Een hele reeks nationale en lokale politici feliciteerden eergisteren Stan Van Meerhaeghe met zijn 42ste verjaardag. Van Meerhaeghe werd in 2014 samen met Tomas Boutens veroordeeld voor het lidmaatschap van Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), een neonazistische terreurgroepering. Enkele weken geleden nam Van Meerhaeghe het voorzitterschap van het neofascistische netwerk Project Thule van diezelfde Tomas Boutens over.

Verjaardagwensen door reeks nationale en lokale politici

Je zou denken dat het terroristisch strafblad van Stan Van Meerhaeghe en zijn huidig voorzitterschap bij een omvangrijk extreemrechts netwerk de Vlaamse politici tot enige voorzichtigheid zou aanmanen. Niets is minder waar. De afgelopen twee dagen stuurden een hele reeks nationale en lokale politici hem verjaardagwensen: van de partijtop van Vlaams Belang, over een nationaal bestuurslid van N-VA tot een lokale CD&V-politicus uit Waregem.

Vanuit Vlaams Belang gaat het onder meer over nationaal boegbeeld Filip Dewinter, nationaal ondervoorzitter en federaal fractieleider Barbara Pas en de federale voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken en Migratie Ortwin Depoortere. Net zoals Luc Vermeulen, de leider van het extreemrechtse en aan het Vlaams Belang gelieerde Voorpost. Vanuit N-VA kreeg Stan Van Meerhaeghe felicitaties van nationaal partijbestuurslid Jan Van Bruwaene en twee andere lokale politici. Marc Vercruysse, Waregems gemeenteraadslid voor CD&V, sluit het rijtje.

Wie is Stan Van Meerhaeghe?

Nochtans heeft Stan Van Meerhaeghe zoals gezegd een zwaar terreurverleden. Volgens Het Nieuwsblad trok de toenmalige beroepsmilitair in 2004 op missie naar Afghanistan om er de luchthaven van Kabul te bewaken, net zoals Tomas Boutens. Tomas Boutens en Van Meerhaeghe waren later allebei actief in de neonazistische terreurorganisatie Bloed Bodem Eer Trouw (BBET). In 2014 veroordeelde de rechtbank van Dendermonde Stan Van Meerhaeghe hiervoor tot acht maand cel met uitstel. Volgens de rechtbank was BBET een vereniging “met het oogmerk om een aanslag te plegen op personen of op eigendommen” en werden inbreuken gepleegd tegen de wetten op racisme en negationisme. 

Vorig jaar maakte Het Observatorium bekend dat Tomas Boutens illegaal bijkluste als veiligheidsagent in de dancing “Club Industrial” van de Wetterse VB-fractieleider Wouter Bracke. Boutens stond ook vooraan bij de steunbetuigingen aan het adres van de voortvluchtige terreurverdachte Jürgen Conings die een aanslag op viroloog Marc Van Ranst plande.

Het neofascistische Project Thule

Na zijn vrijlating uit de gevangenis ontpopte Tomas Boutens zich steeds meer als de ideoloog van het neofascisme in Vlaanderen. Via zijn boeken en beschouwingen op Facebook is zijn impact in extreemrechtse milieus met de jaren toegenomen. In 2019 trad hij voor het eerst naar buiten met Project Thule. In oktober 2021 organiseerde hij onder meer een infodag om op die manier tot het grootste neofascistische project van Vlaanderen uit te groeien.

Stan Van Meerhaeght werd leider van de West-Vlaamse afdeling van Project Thule. Afgelopen 23 oktober 2022 maakte Boutens in een Facebook-post bekend dat Stan Van Meerhaeghe hem “met instemming van het volledige nationale bestuur” als voorzitter van Project Thule zou opvolgen.

De benaming Thule of Ultima Thule werd in de oudheid gebruikt voor het “uiterste Noorden”, de grens van de bekende wereld. De benaming is een knipoog naar het Thule-Gesellschaft, een racistische en occulte organisatie uit 1918 in München. Het genootschap stond aan de wieg van Hitlers NSDAP en de Völkischer Beobachter, de belangrijkste nationaalsocialistische krant. Nazikopstukken zoals Rudolf Hess, Heinrich Himmler en Alfred Rosenberg vonden in het Thule-Gesellschaft heel wat inspiratie. De “Zwarte Zon” in het logo van Project Thule is een symbool van de SS.

Verjaardagwensen van Vlaams Belang

Ortwin Depoortere, federaal parlementslid en voorzitter commissie Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Migratie en Bestuurszaken

Peter Logghe, voormalig parlementslid en gemeenteraadslid in Roeselare

Johan Vanblaere, gemeenteraadslid ex-Vlaams Belang in Nieuwpoort

Verjaardagwensen van N-VA

Jan Van Bruwaene uit Poperinge, lid nationaal partijbestuur

Carl Vanhoutte, voorzitter N-VA Waregem

Bernard Loosveldt, gemeenteraadslid in Waregem

Verjaardagwensen CD&V

Marc Vercruysse, gemeenteraadslid in Waregem

Andere verjaardagwensen

Luc Vermeulen, leider van het extreemrechtse Voorpost

Tomas Boutens, veroordeeld terrorist

Foto: Facebook

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.