extreemrechts

Een rechtsextremist staat in Duitsland terecht voor een dodelijke brandstichting meer dan 30 jaar geleden in een asielzoekerscentrum. De 51-jarige man – alleen geïdentificeerd als Peter S. – wordt beschuldigd van het opzettelijk aansteken van de brand in de stad Saarlouis in 1991.

Hij wordt beschuldigd van moord, poging tot moord en brandstichting met de dood tot gevolg. Hij ontkent de beschuldigingen. De fatale brand in het asielzoekerscentrum in september 1991 is al tientallen jaren onopgelost.

Samuel Yeboah, een 27-jarige asielzoeker uit Ghana, stierf aan zijn verwondingen nadat er benzine van de trappen van het gebouw was gegoten. De 20 andere vluchtelingen die in het centrum verbleven, wisten te ontsnappen, hoewel twee mensen botbreuken opliepen nadat ze uit de ramen waren gesprongen.

Peter S. werd aanvankelijk ondervraagd door rechercheurs, maar er werd geen aanklacht ingediend wegens gebrek aan bewijs. Het onderzoek werd twee jaar geleden opnieuw gelanceerd. Afgelopen april werd hij gearresteerd, zoals Het Observatorium toen meldde.

Volgens aanklagers had de verdachte deelgenomen aan een aantal extreemrechtse bijeenkomsten in Duitsland, was hij ingegeven door “racistische overtuigingen” en had hij “geaccepteerd dat bewoners gedood of gewond konden raken” bij de brand.

De verdachte heeft een “diepe minachting en enorme vijandigheid” jegens vluchtelingen, zei procureur-generaal Sophie Gössl tegen de rechtbank in Koblenz. Advocaten van de verdediging zeggen dat de verdachte zich sinds 2007 heeft gedistantieerd van dergelijke ideologieën.

Het proces zal naar verwachting tot juni duren.

Bron: Euronews

Afbeelding: Landespolizeipräsidium Saarland

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.