Afgelopen vrijdag organiseerden drie extreemrechtse groeperingen een mars in de Poolse hoofdstad Warschau. De mars wordt jaarlijks georganiseerd naar aanleiding van de Poolse Onafhankelijkheidsdag. Tijdens de bijeenkomst waren spandoeken met slogans voor witte suprematie en anti-homorechten te zien. In tegenstelling tot in 2020, toen er zware ongeregeldheden waren, verliep de mars dit jaar vreedzaam.

Betogers, waaronder gezinnen met kinderen, zwaaiden met witte en rode Poolse vlaggen en scandeerden “God, Eer, Vaderland”. Daarnaast waren er afbeeldingen van een Falanga, een extreemrechts symbool uit de jaren dertig van een gestileerde hand met een zwaard. Volgens de krant Gazeta Wyborcza scandeerden sommige demonstranten anti-LGBT-slogans, waaronder ‘Stop Rainbow Propaganda’. Op de betoging waren ook Vlaamse Leeuwenvlaggen te zien.

Het jaarlijkse evenement is een twistpunt tussen extreemrechtse groeperingen en aanhangers van de nationalistische PiS-regering van premier Mateusz Morawiecki aan de ene kant, en hun progressieve tegenstanders aan de andere kant.

Sinds het aan de macht kwam in 2015, heeft PiS een groot aantal conservatieve wetten aangenomen, waaronder een bijna totaal verbod op abortus. Critici in binnen- en buitenland beschuldigen PiS van het aanwakkeren van homofobie tijdens verkiezingscampagnes.

“Polen zal alleen onafhankelijk zijn als ieders rechten op leven gelijk zijn en abortus volledig wordt verboden”, zei een deelnemer, Magorzata Kurzeja (42), een anti-abortusrechtenactivist.

Het lokale bestuur van Warschau heeft verschillende keren geprobeerd de mars te verbieden of te voorkomen, maar de organisator van de Onafhankelijkheidsmars heeft met succes de beslissingen van de rechtbank aangevochten.

Bron: Reuters

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.