neonazi

Volgens de krant Le Soir ontsloeg het Belgisch leger afgelopen 6 oktober een neonazistische militair uit de provincie Namen. Dat ontdekte de krant naar aanleiding van de berichtgeving over een uitspraak van de Raad van State die een eerdere schorsing van diezelfde militair bevestigt.

Begin juli werd de man bij zijn oversten van de luchtmacht van Florennes ontboden. Zijn schorsing werd hem meegedeeld, waarbij hij een deel van zijn salaris mocht behouden. De militair vocht de schorsing bij de Raad van State aan, die hem daarin dus niet volgt.

Vuurwapens, hooliganisme en neonazisme

De krant Het Nieuwsblad schrijft dat de onderofficier al ruim tien jaar op de radar staat. Hij was lid van Boys 91, een supportersgroep uit Charleroi die met hooliganisme in verband gebracht wordt. Na een onderzoek door de militaire inlichtingendienst ADIV werd zijn veiligheidsmachtiging ingetrokken. Bovendien wordt de militair gelinkt aan de skinheadbeweging Blood and Honour en liet hij een Viking-symbool tatoeëren dat onder neonazi’s populair is. Een andere tattoo, het cijfer 88 dat verwijst naar ‘Heil Hitler’, is ondertussen van zijn lichaam verwijderd. Verder woonde hij neonazistische concerten bij en zou hij een grote voorliefde voor wapens hebben waar hij op de schietstand in zijn kelder mee oefent.

Raadplegen van politiedatabanken

Ook Comité P, dat de politiediensten controleert, buigt zich over het dossier. Een of meer agenten van de lokale politie worden ervan verdacht de politiedatabanken te hebben geraadpleegd ten voordele van B. 

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.