De Italiaanse premier Giorgia Meloni is niet van plan haar rechtszaak tegen antimaffia-auteur Roberto Saviano te laten vallen. Saviano, een vooraanstaand mensenrechtenactivist, stond eerder deze maand terecht voor smaad omdat hij Meloni een “klootzak” noemde.

De advocaat van Meloni suggereerde destijds dat ze zou kunnen overwegen de rechtszaak te laten vallen – zoals haar is aangespoord door de schrijversvereniging PEN International. Als hij wordt veroordeeld, kan Saviano tot drie jaar gevangenisstraf krijgen, hoewel volgens het Italiaanse rechtssysteem een boete van 500 euro of een voorwaardelijke straf waarschijnlijker is.

Dood van een zes maand oude baby

Meloni lanceerde haar rechtszaak tegen Saviano na een tv-interview in december 2020 waarin hij haar en collega-rechtse leider Matteo Salvini hekelde over hun aanvallen op ngo’s voor het redden van migranten. Saviano gaf in de politieke tv-show commentaar op de dood van een zes maanden oude baby uit Guinee bij een schipbreuk. Hij hekelde Meloni, die in 2019 zei dat liefdadigheidsschepen die migranten redden “tot zinken moeten worden gebracht”.

De premier vertelde Corriere della Sera dat er geen reden was waarom ze de rechtszaak zou intrekken nu ze het hoofd van de regering was, en zei dat “alles onpartijdig zal worden behandeld gezien de scheiding der machten”.

Meloni’s partij Broeders van Italië was destijds in de oppositie, maar trad vorige maand aan na een nationalistische campagne die beloofde te voorkomen dat migranten vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee zouden oversteken.

Grens tussen kritiek, onnodige belediging en smaad

De Italiaanse premier stelde dat ze rechtbank gewoon vraagt “waar de grens ligt tussen het legitieme recht op kritiek, onnodige belediging en smaad.”

Saviano is niet de enige journalist die Meloni voor de rechter sleept. Een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het land, Emiliano Fittipaldi, zei vorige week dat de premier hem heeft aangeklaagd wegens smaad. Waakhonden zeggen dat dergelijke processen symbolisch zijn voor een cultuur in Italië waarin publieke figuren journalisten intimideren met herhaalde rechtszaken, waardoor de vrije pers wordt uitgehold.

Advies van Meloni voor Vlaams Belang

De redactie van Het Observatorium kan zich niet van de indruk ontdoen dat het Vlaams Belang het advies van de Giorgia Meloni inzake de grenzen tussen “kritiek, onnodige belediging en smaad” goed kan gebruiken. Dit zijn alvast drie incidenten waarin de Italiaanse premier haar geestesgenoten in kan adviseren.

Overschreed VB-mandataris Pascale Pynaert die grens toen ze journalist Joël De Ceulaer voor “een hysterische broekschijter met een dubbele mondmasker” uitmaakte? En moet het Vlaams Belang wel of niet een rechtszaak tegen haar eigen mandataris aanspannen?

Overschreed de Wilrijkse VB-mandataris Wernder De Gres die grens toen hij de Kortrijkse voetballer Lamkel Zé een “import-soort mensaap” noemde? En moet het Vlaams Belang wel of niet een rechtszaak tegen haar eigen mandataris aanspannen?

Overschreed VB-parlementslid Jan Penris die grens toen hij het Open VLD-parlementslid Carine Van Cauter een “trut” noemde? Is Meloni het met Filip Dewinter eens dat die uithaal louter aan zijn alcoholprobleem te wijten is? Moet het Vlaams Belang wel of niet een rechtszaak tegen haar eigen mandataris aanspannen?

Bron: Reuters, VRT

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.