In het kader van de Warmste Week deelde het extreemrechtse Vlaams Belang soep uit aan het Gentse Zuid. “Warm” en “Vlaams Belang” zijn twee schier onverenigbare zaken. Dat bleek al meteen toen een lezer van Het Observatorium zich aandiende voor een kommetje soep. “Ah, als het gratis is, komen ze”, zou de extreemrechtse weldoener-van-dienst aan de persoon van kleur geantwoord hebben. Onder de soepbedelers waren Pascale Pynaert, bestuurslid Vlaams Belang Gent, en de onvermijdelijke Jonas Naeyaert.

Deze laatste moet nog veel soep en ander lekkers uitdelen om populair te worden in Gent. De rechterhand en persverantwoordelijke van voorzitter Tom Van Grieken komt immers… van ver. Niet voor Van Grieken die zich graag laat omringen door de kaders van Schild en Vrienden, wel voor de gemiddelde democraat. Naeyaert, gewezen kernlid van Schild en Vrienden, moet immers de nieuwe nummer één van Vlaams Belang in Gent worden.

Armoedebestrijding à la Vlaams Belang

Dus werkt hij aan zijn bekendheid tijdens de Gentse soepbedeling met een compleet doorprikbaar verhaal over armoedebestrijding onder “onze eigen mensen”. Hiervoor moet de sociale zekerheid “afgeschermd worden voor vreemdelingen”. Hoed u voor vijanden van de sociale rechten en vrijheden die zich op de sociale zekerheid beroepen om ze beter af te breken.

Ook die andere Gentse Vlaams Belanger Pascale Pynaert laat zich regelmatig gelden in het Vlaamse extreemrechtse wereldje. In haar Warme Week reiken haar sympathieën van het paramilitaire Voorpost dat ze steunt door er de “lekkere peperkoek” van aan te prijzen tot de aanhanger van complottheorieën Steven Arrazola de Oñate.

Op keurig taalgebruik moet je bij Pascale Pynaert niet rekenen. Gezien haar sympathie voor covidontkenners als Arrazola de Oñate krijgen mensen die tijdens de pandemie voorzichtig bleven geen peperkoek maar verbale billenkoek. Zo noemde ze De Morgen-journalist Joël De Ceulaer enkele dagen geleden nog “een hysterische broekschijter met een dubbel mondmasker”.

Afbeelding: Twitter

Interessante informatie over extreemrechts?

Zie of hoor je over extreemrechts interessante informatie online of offline? Geef het ons via dit invulformulier (anoniem) door. Binnen de redactie bekijken we of we er een nieuwsitem van kunnen maken.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.