Vox Populi, Vox Dei. De stem van het volk, de stem van God. Met deze uitspraak sloot Elon Musk de polls af die de terugkeer van extreemrechtse haataccounts inluidde. Die uitspraak verwijst naar een traktaat uit 1709 met de ronkende titel “Concerning the Rights, Power and pregoratives of King, and the rights, privileges and properties of the people.”

Na die eerste poll werden onmiddellijk een 11-tal invloedrijke haatprofielen geactiveerd, gaande van Marjorie Taylor Green en James O’Keefe’s Project Veritas over anti-LGBTQI-er James Lindsay en Covidiot Juanita Broadrick tot Andrew Tate en Musk’s persoonlijke vriend Kanye West, met in hun spoor een keur aan extreemrechtse activisten en Qanonaanhangers wereldwijd actief.

Amerikaanse extreemrechtse activisten zijn al langer op zoek naar het bundelen van de krachten. Zo gingen Kanye West en de beruchte antisemitische en neonazistische activist Nick Fuentes op bezoek bij Donald Trump om Thanksgiving te vieren. Zelfs de extreemrechtse nieuwswebsite Breitbart vond dit te gortig, waarna Donald Trump zich in een officiële verklaring verplicht voelde te ontkennen dat hij Fuentes kent.

Niet vrijblijvend

De beslissingen van van de nieuwe Twitterbaas Elon Musk zijn niet vrijblijvend. “Superverspreiders van haat, misbruik en intimidatie zijn de enigen die profiteren van deze laatste beslissing van Twitter,” zegt Imran Ahmed, oprichter en CEO van het Center for Countering Digital Hate, een non-profitorganisatie gericht op online haat en desinformatie.

 “Wat Musk doet is bijzonder gevaarlijk voor verschillende gemarginaliseerde gemeenschappen. Het is als het openen van de poorten van de hel in termen van de ravage die het zal veroorzaken. Mensen die zich bezighouden met directe gerichte intimidatie kunnen terugkomen en zich bezighouden met doxing, venijnig pesten, oproepen tot geweld en verheerlijken van geweld”, aldus Alejandra Caraballo van Harvard Law.

Caraballo roept op om de Twitter-app uit de appstores van Apple en Google te halen. Het is weinig waarschijnlijk dat dit zal gebeuren. Alphabet, het moederbedrijf van Google, investeerde bijvoorbeeld een miljard dollar in SpaceX van Musk.

Schorsing van antifascistische accounts

Parallel met de gratieverlening van de neofascistische accounts worden meer en meer antifascistische accounts geschorst. Een bekend voorbeeld is onderzoeksjournalist en cyber securityexpert Chad Loder die grondig onderzoek deed naar de bestorming van het Capitool door de Proud Boys. Een ander voorbeeld is het antifascistisch collectief @crimethinc dat Elon Musk op uitdrukkelijk verzoek van een extreemrechtse activist schorste. Ook de gekende en uitgesproken linkse politica Alexandria Ocasio-Cortez werd een tijdje geshadowbanned, al liet Musk haar nadien weten dat het “a naked abuse of power” van zijn kant was.

Ook na de poll voor de terugkeer van de geschorste accounts, die slechts 3.000.000 stemmers had tegenover bijna 16.000.000 bij de eerste poll, beleven schorsingen van zogenaamde “Antifa”-accounts doorgaan.

PososAnarquia_ContenidoRRSS.jpg (952×590) (publico.es)

Nochtans is Twitter doorgaans vrij mak in het verwijderen van accounts. Recente gegevens van de Europese Commissie tonen aan Twitter slechts 45% van de gerapporteerde haatberichten effectief verwijdert. Bij YouTube is dat 90%.

Ook in België gevolgen

De duidelijke politisering van Musk en Twitter blijft voor Elon Musk zelf niet zonder gevolgen. Behalve een duidelijk persoonlijk geldelijk verlies van ongeveer 100 miljard sinds het begin van de Twittersaga, verliest hij ook bij een deel van zijn volgers krediet. Musk probeert dit te compenseren door op Twitter regelmatig met gekende neofascistische profielen in interactie te gaan en zo likes en volgers te scoren. Dat beperkt zich helemaal niet tot de 11 gereactiveerde extreemrechtse accounts, zoals uit dit Twitterdraadje blijkt. Musk gaat op Twitter ook tekeer tegen “woke” en roept op tot een “culture war”.

Musk gaat geen confrontaties uit de weg, en de gevolgen blijven niet beperkt tot Twitter. Zo kwam hij al moedwillig in aanvaring met de Amerikaanse Congresverantwoordelijke voor controle op de Media wat hem een onderzoek door het congres opleverde.

Ook buiten de USA heeft het gevolgen. Onder andere de VRT berichtte over de aankondiging van presidentskandidatuur van Kanye West op Twitter. Zo riep de extreemrechtse partij Vlaams Belang al op om “Antifa” en Extinction Rebellion tot terroristische groepen te verklaren. Ook de Vlaamse extreemrechtse spreekbuis Doorbraak brak een lans voor de beslissingen van Musk.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.