Het Openbaar Ministerie in Nederland opent een strafrechtelijk onderzoek naar Pepijn van Houwelingen, een vermoedelijk neofascistisch parlementslid van Forum voor Democratie. De heer Van Houwelingen had eind september via Twitter een gefotoshopte afbeelding verspreid van twee ministers met een nazivlag. Van Houwelingen wordt verdacht van smaad.

De geviseerde ministers Ernst Kuipers (D66) en Karien van Gennip (CDA) legden bij de politie een klacht neer. Op de originele foto staan beide ministers bij een vlag van de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Van Houwelingen verspreidde eerst een bewerkte foto waarop de vlag een nazi-symbool had gekregen. Na een storm van kritiek verving hij die afbeelding door een gefotoshopte communistische vlag. 

Van Houwelingen probeerde later zijn actie goed te praten, door te zeggen dat hij de rollen een keer wilde omdraaien. Omdat zijn partij die zich veelvuldig bedient van nazi-retoriek vaak met het nazisme in verband wordt gebracht, wilde hij dat ook eens bij een andere partij doen.

Na de tweets van Van Houwelingen vroeg D66 al om schorsing van het FvD-Kamerlid. Volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte had Van Houwelingen met zijn tweet de gedragscode geschonden die voorschrijft dat Kamerleden zich moeten onthouden van gedrag dat ‘het gezag of de waardigheid van de Kamer in ernstige mate’ aantast. 

Bron: BNN VARA

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.