“Sinimusta Liike” is een nieuw geregistreerde politieke partij voor extreemrechtse bewegingen in Finland. De Finse media meldden dat de partij bestaat uit leden van de radicale vleugel van de voormalige jongerenorganisatie van de Finnenpartij, de straatmilitie Soldiers of Odin (een groepering die ook in België een afdeling heeft) en de verboden neonazigroep Nordic Resistance Movement.

Sinimusta Liike (blauw-zwarte beweging) gaat kandidaten in alle kiesdistricten voordragen voor de komende parlementsverkiezingen en stelt als doel om ten minste één zetel in het Finse parlement te behalen. De partij geeft op haar website aan radicale nationalisten een podium te willen bieden om deel te nemen aan de parlementaire besluitvorming in plaats van “genoegen te moeten nemen met opereren in de schaduw”.

Tommi Kotonen , een onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Jyväskylä, is van mening dat de registratie van de partij de belangrijkste ontwikkeling markeert in extreemrechts in Finland sinds 2020, toen het Hooggerechtshof de Nordic Resistance Movement verbood. Vorig jaar werden in Finland 5 rechtsextremisten gearresteerd voor een terreurcomplot.

Een organisatie kan als partij geregistreerd als zij steunbetuigingen heeft ontvangen van minimaal 5.000 stemgerechtigden. Kotonen voegde eraan toe dat de ideologie van de partij sterk lijkt op het antimodernistische fascisme. Sinimusta Liike brengt zichzelf op de markt als een nationalistisch-radicale partij die tot doel heeft de belangen van blanke Finnen te beschermen en de Finse manier van leven te bevorderen.

“We zijn een partij die een raciale identiteit handhaaft. Je kunt ons dus zien als een racistische radicaal-rechtse beweging in die zin dat we vinden dat Finnen waardevoller zijn dan buitenlandse bevolkingsgroepen” , vatte Tuukka Kuru , een voormalig lid van Finns Party Youth en de voorzitter van Sinimusta Liike, samen.

De voorzitter van de nieuwe partij bevestigde dat de beweging ook voldoet aan de beschrijving van het fascisme. “Als je het hebt over een beweging die zich verzet tegen het kapitalisme, nationalistisch is, de nadruk legt op gemengde economie, corporatief is – termen die gewoonlijk worden toegeschreven aan fascisme – dan denk ik dat het er dicht bij in de buurt komt.” De partij weigert de meest extreme gevolgen van het fascisme, zoals de holocaust, te veroordelen.

Bron: Helsinki Times

Afbeelding: Facebook

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.