Een Europese delegatie van AfD- en FPÖ-parlementsleden woonde afgelopen zaterdag een Republikeins galadiner in de Trump Tower in New York bij. Ze bevonden zich in het bedenkelijke gezelschap van Amerikaanse rechtsextremisten en rechtse complotideologen. Samen dromen ze van een “totale oorlog”.

“We willen de Rubicon oversteken. We willen een totale oorlog. We moeten bereid zijn om in elke arena te vechten. In de media. In de rechtszaal. Bij de stembus. En op straat”, aldus president Gavin Wax van de New York Young Republican Club (NYYRC), volgens het Southern Poverty Law Center.

Internationaal netwerk van extreemrechts

Zaterdag kwamen internationaal gerenommeerde rechtse politieke figuren bijeen op het NYYRC Gala om verslag te doen van de staat van de rechtse politiek. Onder hen Donald Trump Jr., de omstreden Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene, Trump-advocaat Rudi Giuliani, de extreemrechtse strateeg Stephen K. Bannon en een handvol Europese extreemrechtse politici.

Vooral de vertegenwoordigers van het Duitse AfD en het Oostenrijkse FPÖ: Harald Vilimsky (FPÖ-lid van het Europees Parlement), Nicolaus Fest (AfD-lid van het Europees Parlement), Gerald Grosz (voormalig FPÖ-lid van het Oostenrijkse parlement), Maximilian Krah (AfD-lid van het Europees Parlement), Maximilian Krauss (voorzitter van de Ring Freiheitlicher Jugend) en Robert Roos (JA21-lid van het Europees Parlement).

Anderen zoals Gerald Grosz maken van de gelegenheid gebruik om hun netwerken uit te breiden en laten zich maar wat graag fotograferen met beruchte politieke figuren zoals Marjorie Taylor-Greene, Donald Trump Jr., Rudi Giuliani, Stephen Bannon of de Breitbart-columnist Matthew Tyrmand.

AfD Europees parlementslid Maximilien Krah (l.) en David Bendels van Deutschland-Kurier

“Wij hadden de bestorming van het Capitool gewonnen”

De rechts-extremist Marjorie Taylor Greene mocht tijdens het galadiner als eregast een speech geven en ontving zelfs een prijs voor haar politiek engagement. Bijna driftig betreedt ze het podium om haar prijs in ontvangst te nemen. Ze zwaait en glimlacht, bedankt de gastheer en steekt van wal:

“Ik wil je iets vertellen: als Steve Bannon en ik de [bestorming van het Capitool] hadden georganiseerd, hadden we gewonnen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat we gewapend zouden zijn geweest.” Het publiek bedankt haar met bulderend gelach en handgeklap.

Maar veel meer dan de verdere mijlpaal van Marjorie Taylor Greene in haar toch al actieve extreemrechtse radicalisering bewijst het de stelselmatige neergang van de Amerikaanse Republikeinse Partij. Dergelijke gebeurtenissen tonen overtuigend aan dat militante verspreiders van samenzweringsideologie en hedendaags fascisme er een veilige veilige haven en veilige ruimtes hebben gevonden.

Bron: Belltower News

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.