In Frankrijk planden rechtsextremisten aanvallen op Marokkaanse supporters. De politie verrichte in Parijs een veertigtal arrestaties van lui die bij het gerecht bekendstaan omwille van hun lidmaatschap van inmiddels bij wet ontbonden rechtsextremistische groupuscules waar Schild en Vrienden de mosterd haalde.

Ook in Frankrijk ontstond ophef rond rellen na WK-voetbalwedstrijden. Na de door Frankrijk gewonnen halve finale tegen Marokko op woensdag 14 december ontstonden rellen in Parijs en Lyon. De politie arresteerde tientallen mensen. Uit het politieonderzoek blijkt dat die rellen deels grondig voorbereid werden door extreemrechtse militanten.

In Parijs arresteerde de politie 38 mensen, aldus het Franse dagblad Le Monde, “wegens samenspanning met het oog op vernielingen en geweldplegingen”. Sommigen waren gewapend. Allen maakten ze volgens de speurders deel uit van “extreemrechtse kringen”. Qua leeftijd varieerden ze tussen 17 en 36 jaar, vijf gearresteerden waren minderjarig. De meesten waren afkomstig uit de Parijse regio maar sommigen kwamen van verderop gelegen steden als Rouen of Rennes.

Neofascisme

Velen van de gearresteerden zijn gekend bij de politie als extreemrechtse militanten. Ze waren of zijn actief in rechtsextremistische organisaties als de GUD (Groupe Union Défense) of opvolgers van deze groep als Les Zouaves Paris (ZVP), in 2022 buiten de wet gesteld, Bastion Social (in 2019 buiten de wet gesteld) of Génération Identitaire, in maart 2021 buiten de wet gesteld en de modelbeweging van Schild en Vrienden. Al deze groepen waren gewelddadig en die gewelddadigheid leidde tot hun wettelijke ontbinding. In de praktijk blijven de harde kernen zich echter hergroeperen. Deze neofascisten waren van plan een “mob” te organiseren, een gewelddadige aanval op Marokkaanse supporters.

Ook in Lyon verrichtte de politie arrestaties. Daar werden zeven mensen opgepakt onder wie twee bij het gerecht gekende extreemrechtse militanten. In Nice werden Marokkaanse supporters belaagd.

Samenwerking

Dat ze bij Schild en Vrienden sympathie hadden voor Génération Identitaire bewezen ze door onder aanvoering van Dries Van Langenhove in volle coronaperiode mee te gaan betogen tegen de veroordeling van hun Franse broeders.

Volgens onderzoeker Ico Maly (Universiteit Tilburg) werken deze organisaties samen. Al in september 2018 verklaarde Maly dat er “heel duidelijke linken te zien zijn tussen Schild en Vrienden, Génération Identitaire in Frankrijk en groepen in Duitsland, Oostenrijk. Ze steunen elkaar in activisme, in het opleiden en structureren van de organisatie”.

Het geweld dat al deze groepen voorbereiden én inzetten geeft te denken over de bende van Van Langenhove waarvan elementen vandaag genesteld zitten tot in de top van Vlaams Belang. Het leren boksen en schieten, wat al deze organisaties doen, moest de aanloop zijn naar daadwerkelijke geweldplegingen.

Net als de Franse neofascisten, die zich graag “identitairen” noemen, moet ook de Vlaamse variant binnenkort voor de rechter verschijnen.

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.