Uit een uitzending van Zembla, het Nederlandse onderzoeksjournalistieke programma van BNNVARA, blijkt dat rechtsextremistische individuen en organisaties niet op de Nederlandse terreurlijsten worden geregistreerd. Nochtans zijn er duidelijke aanwijzingen van toenemend gewelddadig rechtsextremisme. Deze niet-registratie bemoeilijkt de opvolging van potentiële terroristen en leidt tot een ernstige onderschatting van het gevaar.

De Nederlandse politieke partijen PvdA en Groenlinks stellen zich ernstige vragen en pleiten voor een grondig parlementair debat. Ze vragen dringend actie door de minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA). Uit de Zembla-uitzending blijkt dat de Nederlandse autoriteiten de gevaren verkeerdelijk toewijzen aan individuen (de zogenaamde ‘lone wolves’) en systematisch het bestaan van goedgeorganiseerde netwerken minimaliseren.

Politieke infiltratie

Rechtsextremisten zouden daarnaast in toenemende mate de politieke partijen infiltreren. Onder meer de jongerenpartij van het rechtse Forum voor Democratie zou daarvan het slachtoffer zijn. Volgens Forum-leider Thierry Baudet is daar niets van aan. Ook in België werd eerder al vastgesteld dat het rechts-identitaire Schild & Vrienden goed ingeburgerd is bij zowel N-VA als VB. Het Observatorium berichtte recent over pogingen tot infiltratie door een groot Australische neonazistisch netwerk.

Ernstige incidenten in verschillende Nederlandse gemeentes

In juli 2021 voerde Storm8Nederland op verschillende plaatsen acties door onder ander hakenkruisen en stickers op gebouwen aan te brengen. Afgelopen weekend marcheerde een groep jongeren in Urk in nazi-uniform met (vermoedelijk) nepwapens waarbij iemand verkleed in een gevangenispak met een davidsster onder schot werd gehouden.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.