Santiago Abascal, leider van het extreemrechtse VOX, noemde in het Spaanse parlement, migranten “vijanden van Spanje”. Hiermee steekt deze extreemrechtse racist een tandje bij in de stigmatisering van mensen van andere origine. Het maakt van Abascal geen unicum. Stigmatisering van vluchtelingen en asielzoekers is helaas schering en inslag. Abascal verlegt alleen nog maar eens de grenzen van een politiek discours dat intussen van ranzig extreemrechts tot ‘fatsoenlijk’ centrumrechts ingang heeft gevonden.

Abascal deed zijn uitspraken op 15 september tijdens de eerste sessie van het nieuwe parlementaire jaar. Nadat de rechtse Partido Popular de regering-Sánchez al zwaar op de korrel had genomen, ging Abascal in overdrive. Hij wees op de “nauwe band” die zou bestaan tussen een opengrenzenbeleid en “de veiligheid van de Spanjaarden”. Abascal voegde eraan toe dat de regering “de Spanjaarden wil muilkorven terwijl ze zich schaart aan de zijde van de vijanden van Spanje die onze grenzen bestormen”.

Hoe degoutant deze woorden ook mogen klinken. Het discours kent vele dragers, ook bij ons. Ten eerste voert Spanje, net zomin als welke andere EU-lidstaat, geen opengrenzenbeleid. Ten tweede gaat het hier om een soort complotdenken waarbij twee het ‘eigen volk’ vijandig gezinde partijen onder één hoedje spelen: de vluchtelingen die worden voorgesteld als misdadigers (band met de onveiligheid van autochtonen) die een invasie voeren; links dat de spreekwoordelijke grenzen zou openzetten om het land te laten overspoelen en zo bewust een omvolking te veroorzaken.

Geweld tegen bevolkingsgroepen komt niet plotsklaps uit het niets. Het wordt opgebouwd, het klimaat wordt geprepareerd. Met woorden. Mensen stigmatiseren als “een gevaar” en als “vijand” is daar een bewust opstapje van. Ook bij ons.

In 2019 waren er in Spanje 16 zeer ernstige gewelddaden door extreemrechtse groeperingen of individuen.

Link: fragmenten van de interventie van Abascal en reactie van Pedro Sánchez
https://www.eldiario.es/politica/abascal-eleva-discurso-xenofobo-senala-personas-migrantes-enemigos-espana_1_8303726.html

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.