Frankrijk is op het nippertje ontsnapt aan een aanslag. Het parket en de gerechtelijke politie hebben het onderzoek lange tijd geheimgehouden, tot vorige week. Een 26-jarige man met extreemrechtse ideeën werd vorige week op 10 september officieel in beschuldiging gesteld. Eind augustus werden bij hem 4 radioactieve pijpbommen en neofascistische propaganda aangetroffen.

Op 26 augustus arresteerde de politie van Colmar een 26-jarige man in het bezit van vier zelfgemaakte uraniumbommen. De 26-jarige bezat ook verschillende nazi-artefacten. Drie van de vier explosieven waren klaar voor gebruik. Ontmijners gespecialiseerd in de behandeling van nucleaire explosieven werden erbij gehaald om de uraniumertsen en uraniumpoeder te isoleren en de bommen onschadelijk te maken. Volgens een video die de man zelf had gemaakt, was hij van plan om de explosieven te gebruiken tegen openbare gebouwen.

Een eerste geval van een succesvolle vuile bom

Twee elementen in deze zaak zijn heel verontrustend. De terrorist had duidelijk extreemrechtse sympathieën en was totaal onbekend bij de inlichtingen- en politiediensten. Dat hij onder de radar kon blijven van de diensten is alarmerend. Nog beangstigender is het feit dat het de eerste keer zou zijn dat een Europees land te maken krijgt met zogenaamde vuile bommen of radioactieve bommen. Volgens de regionale krant La Voix du Nord hield de politie de verijdelde aanslag bewust geheim om geen paniek te zaaien. De feiten worden door een beperkt aantal Franse media gerelativeerd door te stellen dat de man psychische problemen had, dat de gezondheidsrisico’s gering waren en het radioactief materiaal vrij te verkrijgen was via internet.

Bronnen:

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.