Het protest tegen het Vrijheidsmonument in Zedelgem, bekend als de Letse bijenkorf, blijft aanhouden. De Belgische afdeling van Hashomer Hatzair, een socialistische zionistische jeugdbeweging, plaatste vorige week donderdag een video van hun protestactie op Youtube. Door een film van hun protest te verspreiden willen ze hun eis om het monument te verwijderen kracht bijzetten.

In juli protesteerde de jongerenorganisatie tegen het monument ter ere van soldaten van het Letse Legioen, een onderdeel van de Waffen-SS, die na afloop van de tweede wereldoorlog als krijgsgevangenen opgesloten waren in een kamp nabij Zedelgem.

Op 23 september 2018 werd het monument “De Letse Bijenkorf voor Vrijheid” ingehuldigd op het Brivibaplein. Briviba is het Letse woord voor vrijheid. Op een gedenksteen aan het monument stond een dubieuze tekst die duidelijk een ode inhield voor krijgsgevangen SS-ers. Het monument “verbindt de geschiedenis van Letland en Zedelgem en symboliseert de vrijheid in al haar aspecten,” stond gegraveerd op de gedenkplaat. “De korf is de natie, de bijen zijn de inwoners: hardwerkend en vredevol, zolang ze niet bedreigd worden. Het geluid van de zoemende bijen verbeeldt de levendigheid van een harmonieuze samenleving. […] Het aantal bijen in een doorsnee bijenkorf stemt overeen met het aantal Letse krijgsgevangenen in Zedelgem”. De gedenksteen met de tekst is ondertussen verwijderd door het gemeentebestuur.

Voor de Joodse jongerenbeweging Hashomer Hatzaïr, die de actie had georganiseerd met de steun van de Unie van Joodse Studenten van België (UEJB) en het Joods Seculier Gemeenschapscentrum (CCLJ), is het weghalen van de gedenkplaat onvoldoende en moet het hele monument verwijderd worden. De symboliek van het monument waarbij SS-ers worden geassocieerd met het woord ‘vrijheid’ blijft problematisch. Het monument roept pijnlijke gevoelens op bij heel wat mensen.

Bron:

Accueil | Hashomer Hatzair Be

Belgique : L’Hashomer Hatzaïr dénonce un monument honorant les SS lettons | The Times of Israël (timesofisrael.com)

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.