Zes leden van de voormalige ultrarechtse groepering OAS (Organisation de l’armée secrète) staan ​​sinds dinsdag 21 september in Parijs terecht voor het plannen voor terroristische aanslagen. Het concrete doel van de organisatie was om een remigratie en rassenoorlog op te starten door aanslagen te plegen op moslims, joden, Arabieren en zwarten. Ook politici als Jean-Luc Mélenchon, leider van de linkse partij La France insoumise, en Christophe Castaner, de toenmalige regeringswoordvoerder, behoorden tot de doelwitten. De leden van de terreurorganisatie riskeren een gevangenisstraf tot 10 jaar.

De leider en oprichter van de organisatie Logan Nisin is al sinds zijn 16 jaar actief in extreemrechtse kringen. In juni 2017 werd hij gearresteerd nadat hij was opgemerkt op Facebook, waar hij een steungroep leidde voor Anders Breivik, een neonazi die in 2011 77 mensen in Noorwegen vermoordde.

De erfgenamen van OAS

De oorspronkelijke organisatie OAS was een extreemrechtse terroristische groepering die in 1961 werd opgericht en haar activiteiten in 1963 stopte. De terreurorganisatie verzette zich tegen de onafhankelijkheid van Algerije. Het was ongetwijfeld succesvolste en de moorddadigste terreurorganisatie in Europa. In een paar jaar tijd pleegden de OAS-leden ruim 1.000 aanslagen. Cijfers van het aantal dodelijke slachtoffers variëren van 3.000 tot 12.500 mensen die zijn omgekomen door bommen of directe moorden. Ze zijn vooral bekend geworden om de mislukte aanslagen tegen de toenmalige Franse president Generaal de Gaulle. Op een van die aanslagen is het boek en de gelijknamige film The Day of the Jackal van Frederick Forsyth gebaseerd.

In 1962 werden in totaal 635 leden van de OAS gevangengenomen, 223 veroordeeld tot gevangenisstraffen en vijf ter dood veroordeeld, waarvan drie geëxecuteerd. Opmerkelijk is wel dat medio 1968 nagenoeg alle veroordeelden werden vrijgelaten en amnestie kregen.

Hoewel de groep in de jaren zestig verdween, beweren recentelijk twee kleine initiatieven erfgenamen te zijn van de oorspronkelijke OAS. De eerste is de tienkoppige groep rond Logan Nisin en is in 2017 door de politie opgerold. De tweede was een eenmansorganisatie die bestond uit een alleenstaande adolescent die onder meer verschillende brandstichtingen en een overval pleegde.

In Frankrijk heeft de historische OAS een mythisch karakter binnen bepaalde segmenten van extreemrechts. Heel wat oud OAS-leden hebben in bepaalde kringen een heldenstatus. Het Front National kan beschouwd worden als de politieke erfgenaam van OAS. Jean-Marie Le Pen oprichter van het Front National was lid van het OAS. Heel wat leden van OAS werden later lid van het Front National waaronder Jean-Jacques Susini, de medeoprichter en topfiguur van OAS. Susini werd tweemaal ter dood veroordeeld en kreeg in 1968 amnestie van president Charles de Gaulle. In 1997 was hij parlementskandidaat voor het Front National.

Guerre d’Algerie (1954-1962). Affiche de propagande de Organisation armee secrete (O.A.S.), cree en 1961 contre l’independance de l’Algerie : “Aux armes citoyens – OAS” Coll. Part, 20eme siecle.

Bronnen:

https://www.lefigaro.fr/flash-actu/terrorisme-le-proces-inedit-d-un-groupuscule-d-ultradroite-oas-a-debute-a-paris-20210921

https://www.cnews.fr/france/2021-09-21/le-groupuscule-dultradroite-oas-en-proces-pour-terrorisme-1128277

https://www.lemonde.fr/police-justice/article/2021/09/22/proces-du-groupuscule-oas-la-tentation-terroriste-de-l-ultradroite_6095542_1653578.html

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.