Tafels en planken omgegooid, documenten in puin op de grond, kapotte apparatuur… De foto’s (zie onderaan artikel) getuigen van een gewelddadige aanval die plaatsvond op zaterdag 30 oktober op het terrein van het belangrijkste LGBT-centrum van Bulgarije, de Rainbow Hub.

Neonazi’s onder leiding van een kandidaat voor de Bulgaarse presidentsverkiezingen van 14 november, Boyan Rasate, plunderden met geweld het kantoorgebouw in het hart van de hoofdstad Sofia, waar LGBT-ngo’s elkaar regelmatig ontmoeten. Een aantal LGBT-militanten werden bij de aanval in het gezicht geslagen en met een mes bedreigd.

Boyan Rasate is de leider van de Bulgaarse Nationale Unie – Nieuwe Democratie (BNU-ND), een ultranationalistische politieke partij met neonazistische trekjes gevestigd in Sofia. De partij wil een sterke gecentraliseerde staatsmacht en verwerpt de huidige democratie. Het wil alle politieke partijen en alle organisaties ontbinden die volgens haar de fundamenten van de Bulgaarse staat en samenleving ondermijnen.

Voorlopig heeft de Bulgaarse regering de aanval nog steeds niet veroordeeld. Rechten voor lgbti-personen staan niet alleen in Hongarije en Polen maar ook in Bulgarije onder druk. Een onderzoeksrechter heeft wel de immuniteit van Boyan Rastate (elke presidentskandidaat in Bulgarije geniet van een immuniteit) opgeheven om hem te vervolgen voor ordeverstoring en agressie.

Bron: Le Monde

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.