De medeoprichter van de extreemrechtse terreurgroep National Action heeft een gevangenisstraf van 8 jaar gekregen. De 32-jarige Ben Raymond uit Swindon hielp bij het oprichten van de terreurgroep die een rassenoorlog in Groot-Brittannië wilde beginnen. Hij werd ook veroordeeld voor het bezit van een manifest van de Noorse terrorist Anders Breivik en een gids voor zelfgemaakte ontstekers.

Ben Raymond was de propagandaleider van de terreurgroep. National Action, opgericht in 2013, was onbeschaamd racistisch en promootte etnische zuiveringen, evenals aanvallen op LGBTQ-mensen en liberalen. De organisatie werd in december 2016 verboden onder de terreurwetgeving en werd de eerste extreemrechtse groep die verboden werd sinds de British Union of Fascists in 1940.

Als propagandist van de terreurgroep maakte hij materiaal waaronder posters die terreuraanslagen en Adolf Hitler verheerlijken. In zijn eerste boek ‘Attack’ en zijn tweede boek ‘A Case on Fascism’ ijverde hij voor een gewapende strijd om de uiteindelijke overwinning van het blanke ras te garanderen.

Via diverse mediakanalen had Raymond in 2016 de moord op de socialistische parlementslid Jo Cox door de extreemrechtse terrorist Thomas Mair verheerlijkt. Volgens de rechtbank was Raymond “een internationale neonazistische terrorist” die de term “witte jihad” had bedacht en banden smeedde met internationale terreurgroepen zoals de Atomwaffen Division.

Bronnen: BBC News, The independent en The Guardian

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.