Bitcoin als betaalmiddel onder rechtsextremisten groeit in populariteit, volgens cryptocurrency-analysebedrijf Elliptic. Sommige prominente rechtsextremisten beweren zelfs dat bitcoin geëvolueerd is tot de valuta van Alt-right.

De portefeuilles van Alt-right-enthousiastelingen kunnen vaak worden geïdentificeerd aan de hand van verborgen haatsymbool en boodschappen die ze bij hun transacties achterlaten. Door te filteren op een verborgen boodschap in de transactiebedragen is een aantal transacties herleid naar grotere wallets, waarvan nu wordt aangenomen dat die horen bij extreemrechtse groeperingen. Zo’n verborgen symbool kan bijvoorbeeld “1488″ zijn, wat overeenkomt met 0,001488 BTC of ongeveer 50 dollar is. Het getal “14” een numerieke afkorting is voor de blanke supremacistische slogan die bekend staat als de “14 Words” en “88” verwijst naar “H”, de achtste letter van het alfabet, een teken van “Heil Hitler”.

Onder meer op die manier kon het analysebedrijf Elliptic heel wat extreemrechtse portefeuilles achterhalen en te weten komen dat er al voor minstens 8,9 miljoen dollar aan crypto-inzamelingsacties door neonazi’s hebben plaatsgevonden.

Geconfronteerd met uitsluiting van het reguliere financiële systeem, hebben extremisten zich in plaats daarvan tot cryptocurrencies zoals Bitcoin gekeerd, die geen centrale autoriteit hebben die transacties kan censureren. Neo-nazi-nieuwssites, blanke supremacistische blogs, extreemrechtse videoplatforms en rechtsextremistische organissaties hebben allemaal cryptocurrency-betalingen omarmd.

Ook extreemrechtse partijen spelen een voortrekkersrol spelen in het promoten van bitcoin en andere cryptomunten. Zo keurde de Hongaarse regering onder leiding van Viktor Orban afgelopen zomer een grote bitcoin-belastingverlaging goed. Kort daarna voerde de extreemrechtse Salvadoraanse regeringsleider Nayib Bukele Ortez – ondanks breed protest bij de bevolking – als eerste land ter wereld een onafhankelijke cryptocurrency in. Officieel wil men daarmee minder afhankelijk zijn van de dollar en euro en de economie stimuleren.

Ook in ons land gebruiken steeds meer extreemrechtse organisaties cryptomunten om transacties via bijvoorbeeld Hongarije naar ons land te laten verlopen.

Bronnen: Bloomberg, Bitcoinmagazine, Elliptic, Daily Beast

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.