“Les Zouaves de Paris” is een extreemrechtse knokploeg die betrokken was bij de gewelddadige agressie van verschillende SOS Racisme-activisten tijdens de eerste bijeenkomst van presidentskandidaat Eric Zemmour, op 5 december in Villepinte (Seine-Saint-Denis).

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, verklaarde tijdens een interview met de “Grand Jury” RTL-LCI-Le Figaro een ontbindingsprocedure te hebben opgestart. Met de gewelduitbarsting tegen de antiracisten tijdens de bijeenkomst van Zemmour waren “Les Zouaves de Paris” niet aan hun proefstuk toe.

De ultragewelddadige groepering “Les Zouaves de Paris” komt voort uit de “Union Defense Group” (GUD), een voormalige extreemrechtse studentenvereniging en wordt geleid door Marc de Cacqueray-Valmenier. De 23-jarige leider van de groepering vocht in 2020 aan de zijde van de Armeniërs in de afscheidingsoorlog van Nagorno-Karabach tegen het overwegend islamitische Azerbeidzjan. De jonge man, afkomstig uit een familie van traditionalistische katholieken uit het westen van Frankrijk, werd in januari 2019 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor geweld tijdens de demonstratie van “gele hesjes” op 1 december in Parijs.

Het is dus zeker niet de eerste keer dat “Les Zouaves de Paris” worden verdacht van gewelddadige acties. Hun laatste grote wapenfeit dateert van juni 202O. Toen eiste de knokploeg ook de verantwoordelijkheid op voor de aanval met honkbalknuppels en traangas op Saint-Sauveur, een bekende bar van de antifascistische beweging in de wijk Ménilmontant.

Nadat de Franse minister van Binnenlandse Zaken in maart 2021 “Génération Identitaire” had ontbonden en eind oktober 2021 een procedure had gestart tegen “Alvarium”, een extreemrechtse groepering uit Angers, is het nu aan “Les Zouaves de Paris”. Het verbod getuigt van een steeds groeiende problematiek van gewelddadige extreemrechtse groeperingen in Frankrijk.   

Bron: Le Monde

https://twitter.com/EuropeanUnionC/status/1471088844539719680?s=20

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.