Haridwar, een stad aan de oevers van de Ganges, is een belangrijk bedevaartsoord voor hindoes. Vorige week was het de locatie voor een driedaags religieus conclaaf. In een video die nu viraal is gegaan op sociale media, riepen religieuze en politieke hindoeleiders, gekleed in de typische oranje gewaden, de bevolking op om de wapens op te nemen en massamoorden te plegen tegen moslims.

Tijdens het driedaagse evenement, dat live werd gestreamd op YouTube, riep de controversiële rechtse hindoegroep die bekend staat als de ‘Yati Narsinghanand’ de toehoorders op om een ​​exclusief hindoeïstische natie op te bouwen. Om een exclusieve hindoestaat op te richten zou geweld moeten gebruikt worden tegen minderheidsgroepen waaronder voornamelijk de moslims worden geviseerd.

“Als 100 van ons klaar zijn om twee miljoen van hen [moslims] te vermoorden, dan zullen we winnen en van India een hindoeïstische natie maken”, zei Pooja Shakun Pandey, een leider van Hindu Mahasabha, een groep die gewelddadig hindoe-nationalisme promoot. “Wees klaar om te doden en naar de gevangenis te gaan.”

In een schokkende oproep tot genocide riep een spreker, bekend als Swami Prabodhanand Giri, de hindoes op om het gruwelijke geweld dat eerder dit jaar tegen de moslims in Myanmar werd ingezet, na te streven. “Net als Myanmar moeten onze politie, onze politici, ons leger en elke hindoe de wapens oppakken en een safayi abhiyan voeren (wat ‘schoonmaakcampagne’ betekent, verwijzend naar etnische zuivering). Er is geen andere optie meer”, meldde The Independent. De opmerkingen van Prabodhanand zijn bijzonder alarmerend gezien zijn sterke banden met de BJP, de huidige regerende partij van India.

De expliciete en overduidelijke oproep tot genocide heeft schokgolven veroorzaakt op sociale media. Critici zeggen dat de Indiase premier Modi heeft gefaald. Modi zou er niet in slagen om het toenemende aantal aanvallen op minderheden, misbruik van religie door hindoe-hardliners en intolerantie tegen afwijkende meningen in het land te stoppen.

Sinds Modi in 2014 aan de macht kwam, hebben extreemrechtse hindoeïstische groepen tientallen mensen gelyncht – voornamelijk moslims en Dalit-hindoes – die verdacht worden van het illegaal vervoeren van koeien of het consumeren van rundvlees.

Bronnen: The Independent, BBC en The Wire

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.