De Nederlandse regering lichtte in het diepste geheim alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer in over de voorgenomen aanschaf van een schilderij van Rembrandt. Het zou gaan om De Vaandeldrager, een portret dat eeuwenlang in het bezit was van de rijke bankiersfamilie de Rothschild. Eén van de fractievoorzitters kreeg echter geen telefoontje, de leider van Forum voor Democratie (FvD) Thierry Baudet.

Vanwege ‘de manier waarop de partij politiek bedrijft’ is Thierry Baudet begin deze maand als enige fractievoorzitter niet ingelicht over de aankoop van het schilderij. Dat zegt minister Ingrid van Engelshoven (D66) in het AD.

Baudet en zijn partij zijn dus niet te vertrouwen. De onderhandelingen waren nog niet afgerond, dus moest het geheim blijven. De Nederlandse regering kon geen risico nemen met FvD en bracht hen dus niet op de hoogte. Eigenlijk komt dit de facto neer op een cordon sanitaire.

In de binnenlandse politiek spreekt men van een cordon sanitaire als men een groep of een initiatief negeert en weigert bij zaken te betrekken. Dit is hier dus het geval. Het cordon werd ingesteld niet zo zeer vanuit politiek strategische redenen, maar om praktische: Thierry Baudet en zijn partij zijn in beleidszaken niet te vertrouwen. De vraag is of de Nederlandse regering het cordon rond Forum voor Democratie gaat behouden?

Een week na het bekendmaken van de aankoop voor 175 miljoen stemde de Tweede Kamer er met grote meerderheid mee in: 123 stemmen voor en 26 tegen. Naast de PVV, Denk en Bij1, stemde ook Forum voor Democratie tegen.

Bronnen: AD, De Volkskrant en NOS

Foto: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.