In Oostenrijk heeft de Joodse Studentenvakbond de partijvoorzitter van FPÖ, Herbert Kickl, aangeklaagd wegens vermeende antisemitische uitspraken tijdens een interview met de nationale omroep ORF.

Volgens de Joodse Studentenvakbond heeft Kickl de Shoah gebagatelliseerd door zich niet te distantiëren van antisemitische incidenten tijdens de COVID-19-protesten. Tijdens deze demonstraties vergelijken veel demonstranten de huidige maatregelen met de uitroeiing van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het dragen van de Davidster en slogans als “wij zijn de nieuwe joden” zijn gemeengoed geworden tijdens regelmatig voorkomende protesten in verschillende Oostenrijkse steden.

Kickl beweerde dat “het nationaal-socialisme niet begon met een wereldoorlog en met vernietigingskampen” en dat de vergelijking met de Holocaust tijdens het COVID-19-protest op hetzelfde “zondebokbeleid” zou wijzen.

De president, Oskar Deutsch, noemde de uitspraken van Kickl “weerzinwekkend en antisemitisch” en voegde eraan toe dat de FPÖ “zichzelf aan het ontmaskeren was als de ‘politieke arm’ van het nationaal-socialistische denken”.

Bron: Die Presse, Kurier en Euractiv

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.