De Roemeense overheid voerde recentelijk de verplichte vakken “Holocaust en geschiedenis van de Joden” en “seksuele voorlichting” in. Dit is niet naar de zin van de extreemrechtse oppositiepartij AUR. In een officiële brief noemt de partij het “een systematische ondermijning van de kwaliteit van het onderwijs”, een “globalistische heropvoeding” en het negeren van de “nationale waarden en afkomst van het Roemeense volk”. Nog volgens AUR is het bestuderen van de Holocaust een “onbelangrijk onderwerp” en kan dat in een “eenvoudige les”. 

De erkenning van de officiële verantwoordelijkheid voor de antisemitische misdaden van het Antonescu-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog is een voorwaarde voor de Roemeense toetreding tot de EU en NAVO. Tijdens het fascistische en collaborerende beleid van dictator Ion Antonescu kwamen meer dan 300.000 Roemeense en Oekraïense joden en ongeveer 11.000 Roma om het leven. Ze werden naar Transnistrië – een gebied tussen de Oekraïne en de Republiek Moldavië – gebracht, geïnterneerd in Roemeense kampen en niet uitgeleverd aan de geallieerde Duitsers.

De coronasceptische en ultranationalistische partij AUR krijgt steeds meer steun van de Roemeense bevolking. Volgens een recente opiniepeiling zou AUR 17 procent van de stemmen halen. De regerende sociaaldemocraten (PSD) staan op de eerste plaats met 35 procent, gevolgd door de Nationale Liberale Partij (PNL) met ongeveer 22 procent.

Net zoals dat in Vlaanderen lange tijd het geval was, zijn er in Roemenië nogal wat straatnamen om fascistische collaborateurs te eren. Maar ook daar probeert men deze schandvlek te wissen door de straten te hernoemen. De rechts-extremistische krant Incorect Politic noemt het veranderen van de straatnamen een vorm van “cultureel terrorisme”. 

Bron: TAZ

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.