De Londense politie arresteerde een 15-jarige jongen die ze van een extreemrechts terreurcomplot verdenkt. De politie benadrukte dat het om een preventieve actie ging en er wellicht geen acute dreiging is. De jongeman is ondertussen op borgtocht weer vrijgelaten.

Nooit eerder werden in Groot-Brittannië zoveel jongeren gearresteerd op verdenking van terreurmisdrijven. Een vooraanstaande antiterreurexpert vertelde aan de krant The Independent dat profiel van terroristen de “afgelopen jaren volledig is veranderd”. De manier waarop aanvallen worden gepland, gericht en uitgevoerd maakt ze moeilijker te herkennen. Hij stelt verder dat “de belangrijkste dreiging die we momenteel zien, komt van mensen die zichzelf aan het radicaliseren zijn.”

Sinds maart 2017 zijn er in Groot-Brittannië 32 complotten verijdeld: 18 jihadistisch, 12 extreemrechts en 2 van andere ideologieën. Vorige maand nog werd een 32-jarige medeoprichter van de Britse extreemrechtse terreurgroep National Action tot een gevangenisstraf van 8 jaar veroordeeld. In november 2021 werd dan weer het plan verijdeld om de Britse vaccinatiecampagne met geweld te ondermijnen. Een paramilitaire organisatie, die zichzelf zich “Veterans for Freedom” (V4F) noemt, bereidde een terroristische aanslag voor. Ze wilden onder meer kruisbogen als wapens gebruiken.  

Bron: The Independent

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.