De voorbije weken namen de bedreigingen tegen moslims in Servië en Bosnië-Herzegovina hand over hand toe. Fascisten dreigen openlijk om de gruwelijke genocide van Srebrenica in juli 1995 te herhalen. Ze krijgen daarbij opvallende steun van verschillende Europese extreemrechtse politici. Christian Schmidt, de hoogste diplomaat van de internationale gemeenschap in Bosnië en Herzegovina, waarschuwt er voor de grootste “existentiële dreiging van de naoorlogse periode”.   

Afgelopen zondag herdachten Servische extremisten niet toevallig in de stad Novi Pazar – waar overwegend moslims wonen – het 30-jarig bestaan van de Republika Srpska. Het Bosnische Constitutionele Hof verbood deze “feestdag” wegens discriminerend voor Bosnische moslims en Kroaten. Extreemrechtse Serviërs “vieren” die dag in feite de etnische zuivering en genocide in de jaren ‘90.

Op onderstaande video is te zien hoe ze fakkels vasthielden en Groot-Servische liederen zongen. Andere video’s zouden beelden tonen van de Servische politie die in de stad Priboj de genocide en oorlogsmisdaden verheerlijkte. Ook in Priboj waren op kerstavond extremistische nationalisten op straat te zien die riepen: “Het is Kerstmis, schiet op moskeeën!”. Bosnische media melden dat in de stad Janja geweerschoten werden afgevuurd op moslims die de moskee verlieten. In verschillende Servische en Bosnische steden was er een eerbetoon aan generaal Ratko Mladić te horen. Mladić werd door het internationaal oorlogstribunaal in Den Haag tot levenslang veroordeeld voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Hoge extreemrechtse ontmoeting 

President Milorad Dodik, lid van het tripartite presidentschap van Bosnië, voerde de afgelopen maanden zijn dreigende en vijandige retoriek op. Daarmee ligt hij mee aan de basis van de ergste politieke crisis in het land sinds het einde van de Bosnische oorlog. Onlangs dreigde hij nog dat de de Bosnische Serven zich zullen terugtrekken uit de staatsinstellingen en ze het Bosnisch-Servische leger zullen heroprichten. Die strijdmacht was niet alleen verantwoordelijk voor de belegering van Sarajevo en de genocide in Srebrenica, maar ook voor talloze massagraven, detentiecentra en verkrachtingskampen. 

Het Observatorium berichtte vorige week al dat de extreemrechtse Hongaarse premier Viktor Orban de aanwezigheid van moslims in Europa in vraag stelde. Daarmee gooide hij bewust nog wat meer olie op het vuur. Op de vraag of Bosnië deel van de Europese Unie kan worden antwoordde Orban: “De uitdaging met Bosnië is hoe je een land met 2 miljoen moslims kunt integreren.” 

Dodik ontving afgelopen weekend een internationale delegatie. Naar verluid ontmoette hij topambtenaren uit buurland Servië en diplomaten uit Rusland en China. Vooral de aanwezigheid van de Franse delegatie van het Rassemblement National (het vroegere Front National) van Marine Le Pen viel op. Onder meer Andréa Kotarac, Thierry Mariani, Hervé Juvin en Céline Porquet reisden voor de gelegenheid naar Bosnië af. Ironisch genoeg benadrukte Kotarac het vredelievende karakter van hun ontmoeting. Op zijn Twitter-account noem hij Bosnië nochtans “de thuisbasis van het Europese salafisme” (zie 0:35) en “de proportioneel grootste Europese exporteur van jihadisten” (zie 0:48). 

Internationale sancties tegen Dodik

De Amerikaanse regering Biden kondigde vorige week woensdag sancties tegen Milorad Dodik aan. Ze beschuldigen hem van “corrupte activiteiten”. Het ministerie van Financiën beweert dat Dodik zijn leiderschapspositie heeft misbruikt om zich persoonlijk te verrijken via fraude en omkoping. Hij zou onder meer overheidscontracten en monopolies aan zakenpartners verschaft hebben. 

Nog volgens de VS zijn er banden tussen het mediabedrijf Alternativna Televizija en de familie van Dodik. Ze stellen dat Dodik het mediabedrijf voor politieke doeleinden heeft verworven. Achter de schermen zou hij controle op de redactie uitoefenen en onder meer de uitzending van politiek gevoelige verhalen verplichten.

Bron: Sarajevo Times, AP, Al Jazeera, Edinburgh News

Foto: de Bosnische cellist Vedran Smailovic speelt in de Nationale Bibliotheek van Sarajevo, die tijdens de Bosnische oorlog in 1992 grotendeels verwoest werd. Meer dan 2 miljoen boeken en documenten gingen verloren.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.