Een leider van de inmiddels verboden ultrarechtse organisatie Alvarium is in Orléans (Frankrijk) veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waaronder acht maanden voorwaardelijk. De jongeman van 25 jaar zal ook 10.000 euro moeten betalen voor de verschillende  schade die de slachtoffers hebben geleden en ruim 5.000 euro aan  gerechtskosten. Hij moet verder 105 uur werkstraf uitvoeren en is voor drie jaar zijn burgerrechten kwijt. Hij werd schuldig bevonden aan deelname aan een strafexpeditie tegen actievoerende arbeiders van de stadsschouwburg.

In de nacht van 8 op 9 mei 2021 forceerden vijf tot zes mensen een ingang naar het theater van Orleans, dat enkele dagen werd bezet door tijdelijke entertainmentmedewerkers die protesteerden tegen de hervorming van de werkloosheidsregeling. De extreemrechtse aanvallers vielen de bewaker en acht actievoerders aan en sloegen hen. De slachtoffers kregen één tot tien dagen werkonbekwaamheid voorgeschreven.

Na Génération Identitaire, de Franse zusterorganisatie van Schild en Vrienden van Dries Van Langenhove, is Alvarium de tweede extreemrechtse organisatie die door de minister van Binnenlandse Zaken verboden werd. Alvarium is een rechtsextremistische en ultrakatholieke organisatie gevestigd in Angers. De organisatie zou iets meer dan 130 leden tellen. Ze beschrijven zichzelf als “een vriendelijke en militante ontmoetingsplaats, die sociale actie uitvoert ten dienste van degenen die de staat liever negeert”. Ondanks het verbod staat hun website nog steeds online. Alvarium is Latijns en betekent in het Nederlands bijenkorf.

Bronnen: Le Parisien, Le Figaro en Ouest France

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.