Een rechter met extreemrechtse opvattingen die door de inlichtingendiensten werd opgevolgd, is in Duitsland op pensioen gesteld.

Jens Maier had de rechterlijke macht verlaten om in 2017 parlementslid te worden voor de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). Hij geraakte bij de laatste verkiezingsronde niet meer verkozen. Maier hoopte zijn rechterlijke ambt terug te kunnen heropnemen maar de minister van Justitie van de deelstaat Saksen had een verzoek ingediend om Maier met pensioen te laten gaan.

“Elke burger moet erop kunnen vertrouwen dat de basisprincipes van de rechtsstaat in ons rechtsstelsel worden gewaarborgd”, zei de minister. “Iedereen die door de staat als rechts-extremist wordt bestempeld, kan geen geloofwaardige vertegenwoordiger zijn van de rechterlijke macht.”

Reeds in opspraak

Voordat hij het parlement betrad, kreeg Maier een reprimande voor zijn politiek activisme in rechtszaken waarbij de neonazistische Nationale Democratische Partij betrokken was.

Eind 2017 werd Maier beschuldigd van het betuigen van sympathie voor de motieven van de extreemrechtse Noorse terrorist Anders Breivik, die in 2011 bijna honderd mensen doodde bij een extreemrechtse aanslag.

Ook over herdenkingen van nazimisdaden uit de Tweede Wereldoorlogen deed hij controversiële uitspraken.

Het verzoek van de minister om Maier op rust te stellen werd ondertussen door de verschillende autoriteiten goedgekeurd en hij wordt op 14 maart op pensioen gesteld.

Maier was naast militant van het AfD bijna 20 jaar rechter voordat hij parlementslid werd, daarvoor was hij officier van justitie en universitair docent.

Bron: The National

Foto: Facebook

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.