De Britse autoriteiten controleren in de luchthavens of er neonazi’s naar Oekraïne trekken. Die willen er gevechtstraining krijgen en militaire ervaring opdoen. De controles komen er nadat afgelopen week minstens 6 bekende Amerikaanse neonazi’s naar Oekraïne afreisden.

Volgens The Guardian willen de potentiële extreemrechtse rekruten zich aansluiten bij paramilitaire groepen die aan de frontlinie in de oostelijke Donbas-regio vechten. Toen Rusland in 2014 Oost-Oekraïne binnenviel, schoten gewapende rechtsextremisten er de regeringstroepen te hulp. Na verloop van tijd werden ze geïntegreerd in het leger en de politiediensten.

BuzzFeed meldt dat Oekraïne afgelopen herfst twee mannen uitwees omdat ze banden hadden met neonazistische groepen. Volgens Oekraïense veiligheidsdienst (SBU) probeerden de mannen zich “bij een van de Oekraïense militaire eenheden aan te sluiten om gevechtservaring op te doen bij illegale activiteiten”.

Extreemrechts in Rusland én Oekraïne

De meest beruchte extreemrechtse groepering van Oekraïne is het Azov-bataljon, een paramilitaire troepenmacht die nazi-gerelateerde symbolen gebruikt. Hope Not Hate, een toonaangevende Britse antifascistische waakhond, beschuldigde het Azov-bataljon er drie jaar geleden al van dat ze actief Britse rekruten opspoorde.

De Brit Mark Jones van “National Action” op bezoek in Azov-hoofdkwartier in 2017 (Foto: Hope Not Hate)

Opmerkelijk genoeg engageert extreemrechts zich zowel voor de Russische als voor de Oekraïense zaak. Al in 2018 publiceerde het gerenommeerde tijdschrift The Atlantic een uitgebreide analyse over hoe de Russische overheidsdiensten Westerse rechtsextremisten rekruteren, waarbij zelfs president Poetin betrokken is. Wat Rusland en de Westerse rechtsextremisten bindt, is onder meer een gedeelde afkeer van de liberale democratie en anti-immigratie, anti-LGBTQ en anti-feministische standpunten. Het blijft evenwel niet bij ideologische raakpunten. Rechtsextremisten uit verschillende Europese landen – waaronder Zweden en Denemarken – kregen wapentraining in Rusland.

Zelfde aantrekkingskracht als Syrië voor de West-Europese jihadisten

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland zou op West-Europese rechtsextremisten wel eens dezelfde aantrekkingskracht kunnen hebben als Syrië op West-Europese jihadisten had. Het grote verschil met het Syrische conflict is dat de Europese landen nu wél systemen uitgewerkt hebben om hun landgenoten te beletten om naar oorlogsgebied te reizen.

Afbeelding: Hope Not Hate (De man links draagt een t-shirt van “Misanthropic Division”, een in Oekraïne gevestigde groep met banden met Poolse en andere internationale neonazi’s).

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.