In de coronapandemie is het aantal marsen van rechts-extremistische groeperingen in Duitsland gedaald tot het laagste niveau in tien jaar. In 2021 namen in totaal ongeveer 7.700 deelnemers deel aan 91 marsen van extreemrechts, volgens het federale ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarmee is het aantal deelnemers meer dan gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor en is het aantal marsen met 44 procent gedaald.

Volgens het federale ministerie van Binnenlandse Zaken is de trend al jaren aan het dalen. Het hoogste aantal rechtse marsen werd bereikt in 2015 met 590, het jaar dat de vluchtelingenstoom uit Syrië op gang kwam. In 2010 waren dat er nog maar 85.

De cijfers zijn enigszins vertekend omdat de overgrote meerderheid van de rechtsextremisten zich sterk engageert voor de protesten tegen de coronamaatregelen. Het mobilisatievermogen van de Duitse rechtsextremisten is niet gedaald. Het is zelfs gestegen. Week na week maken neonazi’s en andere extreemrechtse groepen deel uit van de organisatoren van de straatprotesten tegen de Coronamaatregelen en zorgen ze voor een toename van de bereidheid om geweld te gebruiken tegen journalisten, politie en politici.

Ook de extreemrechtse rockscene lag voor het tweede jaar op rij plat vanwege de coronacrisis. De Duitse autoriteiten registreerden vorig jaar slechts 135 concerten met 6770 bezoekers, net zoveel als in het voorgaande jaar. In 2019 waren er nog 374 evenementen met zo’n 22.500 bezoekers.

Bron: Redaktionsnetzwerk Deutschland, Jüdische Allgemeine en TRT Deutsch

Foto: Wikimedia commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.