Zaterdagavond 19 februari opende een man het vuur op verschillende Black Lives Matter-demonstranten in een park in Portland, Oregon. De antiracististen hadden zich verzameld in Normandale Park voor een mars uit protest tegen de politiemoord op de 22-jarige Amir Locke in Minnesota eerder deze maand.

Bij de aanslag op de betogers is een 60-jarige vrouw overleden en zijn 5 andere mensen in het ziekenhuis opgenomen, waaronder de vermoedelijke dader Benjamin Smith. De identiteit van Smith werd voor het eerst gerapporteerd door antifascistische onderzoekers.

https://twitter.com/Johnnthelefty/status/1495926618061213710?s=20&t=cK-bFnzWTWw77rT4Kcs67g

Een deelnemer aan de BLM-betoging die terugschoot zal niet worden vervolgd. Volgens de officier van justitie handelde de BLM-demonstrant uit zelfverdediging.

Volgens Smith’s kamergenoot is hij de laatste jaren sterk geradicaliseerd: “Hij had het erover dat hij de hele tijd commies en antifa wilde gaan neerschieten. Hij was gewoon een trieste boze kerel. … Hij had het erover dat hij dit al een tijdje wilde doen.”

Smith zou ook boos zijn geweest op de coronamaatregelen en hij stond erom bekend fervente wapenverzamelaar te zijn. Daarnaast zou Smith onder de gebruikersnaam Polybuns op diverse sociale mediasites zoals Reddit en Telegram verschillende antisemitische en racistische opmerkingen hebben gemaakt. De dader zou ook sympathie hebben gehad voor extreemrechtse groepering The Proud Boys.

https://twitter.com/DonovanFarley/status/1495951441311186947?s=20&t=-SDXOEohoH9cDjo-1DDYrQ

Bron: The Daily Mail, OPB, The New York Times, The Oregonian en Heavy

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.