De Portugese justitie is woensdag begonnen met een macroproces tegen 27 skinheads van de neonazistische groep ‘Portugal Hammerskins’ (PHS). Samen moeten ze zich verantwoorden voor ongeveer 80 misdaden, waaronder poging tot moord, overtreding van de fysieke integriteit, raciale en seksuele discriminatie en wapenbezit.

De misdaden werden gepleegd tussen 2013 en 2017 tegen 18 slachtoffers in Lissabon, Loures en Porto. De slachtoffers waren communisten, zwarten, moslims en homoseksuelen.

Onder de neonazi’s is een gevangenisbewaker, João Vaz die voor verschillende misdaden wordt vervolgd waaronder poging tot moord. Deze gevangenisbewaarder is nooit gesanctioneerd door het ministerieel departement verantwoordelijk voor de penitentiaire beambten en blijft in dienst. “Het instellen van een tucht- en/of strafrechtelijke procedure moet gebaseerd zijn op gerichte/concrete gedragingen en niet het aanhangen van een bepaalde ideologie of overtuiging”, antwoordde het directoraat-generaal Reïntegratie en Gevangeniswezen ten tijde van de tenlastelegging.

Slechts drie beklaagden hebben aangegeven het stilzwijgen te doorbreken. De overige beklaagden zullen zwijgen. Onder de beklaagde die terecht staan, bevinden zich verdachten die al zijn veroordeeld in de zaak van de moord op de Kaapverdische Alcindo Monteiro, in Bairro Alto, in 1995.

De Hammerskins zijn een soort geheim genootschap en blijven graag onder de radar. Ze zien zichzelf als een eliteorganisatie. Ze zijn wereldwijd genetwerkt. De Hammerskins zijn afgesloten naar buiten toe en intern strak hiërarchisch georganiseerd. Ze geloven in “blanke suprematie”, trainen voor een zogenaamd op handen zijnde staatsgreep of revolutie op “Dag X” en hebben connecties met extreemrechtse terroristen.

Bron: Sic Noticias, Swiss Info en Diario de Noticias

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.