Nieuwssite Het Observatorium en internetcollectief Vlaamse Geuzen konden achterhalen dat de veroordeelde neonazi en terrorist Tomas Boutens naar Hongarije wil verhuizen. Het gerucht daarover ging al langer de ronde, maar onlangs begon Boutens zijn verhuis effectief voor te bereiden. Dat blijkt uit zijn registratie in een onlinegroep “Huis te koop Hongarije“, die kopers ondersteunt om in Hongarije een gepaste woning te vinden. Het is geen toeval dat een rechtsextremist als Boutens voor Hongarije kiest. Ook viroloog Marc Van Ranst wees er al op dat het land een “safe house” voor rechtextremisten op de vlucht is. Zo vertrokken vertrokken Emmanuel Maris en Vicky D., het koppel dat verdacht wordt van de brandstichting in het toekomstige asielcentrum van Bilzen, in mei 2021 naar het land. De Hongaarse president Orban ontvangt dergelijke “vluchtelingen” met open armen.

Meermaals veroordeelde terrorist

De voormalige beroepsmilitair Boutens – die samen met de overleden terrorist Jürgen Conings in Afghanistan diende – heeft een lange staat van dienst binnen extreemrechts Vlaanderen. Begin 2000 was Boutens de spilfiguur van de neonazistische skinheadgroep Blood & Honour Vlaanderen. Nadat de internationale leiding van Blood & Honour de lokale tak weigerde te erkennen, richtte hij de groep Bloed, Bodem Eer en Trouw (BBET) op.

In september 2006 namen speurders honderden wapens in beslag na huiszoekingen bij de leden van BBET. Tomas Boutens werd in 2014 veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan één jaar met uitstel voor het lidmaatschap van een terreurgroep. Het Nederlandse gerecht veroordeelde hem kort nadien eveneens, voor verboden wapenbezit. Boutens leefde op dat moment ondergedoken, maar in juli 2014 vond het FAST-team van de federale politie hem in het noorden van Limburg.

Criminele activiteiten zijn de rode draad doorheen het leven van Tomas Boutens. Afgelopen januari maakten Het Observatorium en Het Laatste Nieuws bekend dat Boutens in de Wetterse discotheek Club Industrial illegaal als bewakingsagent bijkluste. Een job die hij door zijn strafblad niet mocht verrichten. Opmerkelijk genoeg werkte hij in opdracht van de lokale fractieleider van Vlaams Belang, Wouter Bracke, de mede-eigenaar van de discotheek. Het gerechtelijk onderzoek hierover is nog lopende, en is mogelijks mee de aanleiding voor de buitenlandse verhuis van Boutens.

Mislukte poging om neofascistische organisatie te vormen

Op 16 oktober 2021 organiseerde Tomas Boutens een ambitieuze infodag om zijn Project Thule tot de grootste neofascistische organisatie van Vlaanderen om te vormen. Volgens aanwezigen herhaalde Boutens tijdens de infodag meermaals dat hij naar Hongarije zou verhuizen als hij niet in zijn ambitie zou slagen. Het ziet er dus naar uit dat Project Thule effectief mislukt is, en dat dit een tweede reden voor het vertrek van Tomas Boutens is.

De naam Thule werd in de oudheid gebruikt voor het ‘uiterste Noorden’, de uiterste grens van de bekende wereld. De projectnaam is ook een knipoog naar het Thule-Gesellschaft, een racistische en occulte organisatie uit 1918 in München. Het genootschap stond aan de wieg van Hitlers NSDAP. De “Zwarte Zon” in het logo van Project Thule is een SS-symbool.

Hongarije: “safe haven” voor rechtsextremisten op de vlucht

In Hongarije zou Tomas Boutens wel eens veel geestesgenoten kunnen vinden. Het is al langer een expliciete ambitie van de Hongaarse premier Viktor Orbán om rechtsextremisten aan te trekken. In 2017 stelde hij het als volgt: “We zullen echte vluchtelingen binnenlaten: Duitsers, Nederlanders, Fransen en Italianen, doodsbange politici en journalisten die hier in Hongarije het Europa willen terugvinden wat ze in hun thuisland verloren hebben”. Zoals gekend weigert Hongarije om niet-Europese vluchtelingen op te nemen.

De extreemrechtse uitgeverij Arktos Media is niet toevallig in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gevestigd en is een ware trekpleister voor de internationale rechts-identitaire scene. Arktos is de meest vooraanstaande uitgever van alt-right. Het vertaalt aan de lopende band werken als die van Russische theoreticus Alexander Dugin, die ook wel de intellectuele goeroe van Poetin wordt genoemd. Dugin’s etnonationalisme, een geloof in de oprichting van etnisch homogene natiestaten, wordt bejubeld door witte supremacisten. In de webshop van Arktos vind je verder onder meer werken van de Italiaanse fascist en antisemiet Julius Evola, de Duitse antisemiet Oswald Spengler en van de peetvaders van de hedendaagse rechts-identitaire beweging, Guillaume Faye en Alain de Benoist.

Zowat alle Arktos-publicaties staan kritisch ​​​​tegenover het liberalisme, de mensenrechten en de democratie. Voor hij met Arktos begon, had de Zweedse CEO Daniel Friberg al intense banden met rechtsextremisten. Friberg zat een tijd in de gevangenis voor verschillende strafbare feiten van 1995 tot 2010, waaronder voor het bezit van een gestolen AK4-geweer en andere illegale wapens. Als tiener was hij nauw betrokken bij neonazistische groepen en op 28-jarige leeftijd hielp hij bij het opzetten en beheren van het online forum Nordisk.nu, een 22.000 leden tellende ontmoetingsplaats voor Scandinavische nationaal-socialisten, waaronder Anders Breivik. De Noor Breivik pleegde in 2011 een bomaanslag en vermoordde daarna 77 onschuldige mensen, waaronder veel jongeren. Voorafgaand aan de massamoord verstuurde hij een extreemrechts manifest “2083 – A European Declaration of Independence“. Daarin wordt onder meer de Vlaams Belanger Filip Dewinter geciteerd. Een andere Vlaams Belanger, Tanguy Veys, kreeg het manifest rechtstreeks per mail.

Een andere beruchte organisatie met standplaats in Boedapest is “The Knights Templar International”. De Tempeliers werden in 2015 door de extreemrechtse burgemeester Lazsló Toroczkai uitgenodigd om een “witte utopia” tot stand te brengen. De Tempeliers lanceerden ook een hervestigingscampagne, Operatie Ark, voor blanke Zuid-Afrikaanse Boeren die naar het landelijke Hongarije willen “vluchten”.

Bron: The Atlantic

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.