Uit grootschalige enquêtes van het Public Religion Research Institute (PRRI) blijkt dat het aantal aanhangers van QAnon is gestegen van 14% in maart 2021 tot 17% in oktober 2021.

De extreemrechtse QAnon-samenzweringsbeweging blijft gedijen in de VS en is, meer dan een jaar nadat Donald Trump het Witte Huis verliet, zelfs sterker geworden.

Ongeveer 18% van de Amerikanen denkt dat geweld nodig kan zijn om het land te redden en 16% is van mening dat de regering, de media en de financiële wereld worden gecontroleerd door duivelaanbiddende pedofielen.  

Elk van deze ongegronde en bizarre opvattingen is een kernprincipe van QAnon, een antisemitische internetcomplottheorie die stelt dat Trump een geheime strijd voert tegen een kliek van invloedrijke pedofielen en hun ‘deep state’-medewerkers.

“Het aandeel QAnon- gelovigen is in 2021 licht gestegen”, stelt het rapport van de PRRI. “In maart was 14% van de Amerikanen QAnon-gelovigen, vergeleken met 16% in juli, 17% in september en 17% in oktober.”

“Het aandeel QAnon-twijfelaars is relatief stabiel gebleven (46% in maart, 49% in juli, 48% in september en 49% in oktober), terwijl het aandeel QAnon-weigeraars licht is gedaald van 40% in maart naar 35% in juli, 35% in september en 34% in oktober.”

Deze bevindingen zijn gebaseerd op 19.399 respondenten van vier enquêtes die in 2021 zijn ontworpen en uitgevoerd door het PRRI, waarbij gebruik is gemaakt van willekeurige steekproeven van volwassenen in alle staten van de VS.

“Mensen die vatbaar zijn om in deze samenzweringstheorie te geloven, zijn te vinden in elke demografische groep. Het is niet alleen beperkt tot Republikeinen of ongeschoolden of degenen die zich in een specifieke leeftijdsgroep bevinden. Het is overal verspreid.”, aldus de onderzoekers.

Mediaconsumptie is de sterkste onafhankelijke voorspeller van de QAnon-aanhang. Amerikanen die rechtse nieuwskanalen zoals het One America News Network en Newsmax het meest vertrouwen, hebben bijna vijf keer meer kans dan degenen die het meest vertrouwen hebben in het reguliere nieuws om QAnon-aanhanger te zijn. Degenen die Fox News het meest vertrouwen, hebben ongeveer twee keer zoveel kans als degenen die mainstream nieuws vertrouwen om de samenzweringstheorieën van de QAnon-beweging te geloven.

Ongeveer acht op de tien QAnon-gelovigen zijn het eens met de stelling dat Amerika zijn cultuur en identiteit dreigt te verliezen. Meer dan zeven op de tien zeggen dat de waarden van de islam op gespannen voet staan ​​met de Amerikaanse waarden en manier van leven, of dat de Amerikaanse manier van leven moet worden beschermd tegen buitenlandse invloeden.

Bron: The Guardian en PRRI

Foto: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.