De oorlog die Rusland ontketende tegen Oekraïne bracht menig extreemrechtse partij en politicus in moeilijkheden. Niet weinigen blijken immers sympathie te koesteren voor Vladimir Poetin, zijn autocratisch regime en een aantal van deze organisaties en individuen lieten zich zelfs door Poetin financieel steunen. De voorbije weken heeft Het Observatorium hier meermaals over bericht. Of het nu om Matteo Salvini van de Italiaanse Lega ging, Thierry Baudet van het Nederlandse Forum voor Democratie, Marine Le Pen van het Franse Rassemblement National of prominente leiders van Vlaams Belang als Filip Dewinter… allen waren of zijn het Poetin-geliefden.

Een aantal onder hen volharden, zelfs bij het zien van de gruweldaden die hun vriend in Oekraïne uitricht. Een aantal anderen keren hun kar, wellicht in de wetenschap dat hun Poetinliefde hen bij volgende verkiezingen wel eens stemmen zou kunnen kosten.

Daarnaast is er in dit conflict ook de aanwezigheid van rechtsextremistische (para)militaire organisaties. Die zijn er ook aan Oekraïense zijde, met name in het in de Nationale Garde geïntegreerde Azov-regiment (voorheen bataljon). Dat feit valt wat onwelgevallig uit en werd inmiddels, vaak met tegenzin en omfloerste handschoenen, opgepikt door delen van onze media, meestal in de vraagvorm: is het Azov-regiment extreemrechts?, om dan toch ook snel te benadrukken dat daar ook andere elementen meevechten en dat ze moedige strijders zijn. Zoveel omzichtigheid hoeft nu ook weer niet. Een kat mag nog steeds een kat genoemd worden, dat heeft het voordeel van de duidelijkheid.

En sowieso geeft het geen legitimiteit aan de claim van Poetin als zou hij onder meer Oekraïne zijn binnengevallen om het land te “denazificeren”. Dat de “denazificatie”-inspanningen van Poetin je reinste leugens zijn, drogredenen om de eigen bevolking achter de oorlog te krijgen, blijkt uiteraard uit het feit dat diezelfde Poetin er geen graten in ziet om extreemrechts in Europa te financieren als het hem uitkomt. Meer bepaald om de Europese Unie en een aantal van zijn lidstaten te destabiliseren.

Maar er is meer. Ook aan de zijde van de Russen vechten neonazistische elementen. Dat blijkt onder andere uit de aanwezigheid van de Wagner Groep, een private militaire organisatie, zeg maar een huurlingenlegertje dat eerder ook al missies uitvoerde in Syrië en Afrika. Officieel bestaat de Wagner Groep niet. In Rusland vind je nergens een formele registratie van deze ‘firma’. De groep zou in 2014 opgericht zijn om de pro-Russische separatisten in Oekraïne militair te gaan steunen. Terzijde, terzelfdertijd ontstond het Azov-bataljon zich aan de overzijde in de strijd tegen de pro-Russische separatisten. Het Britse dagblad The Guardian, sprak met Marat Gabidullin, een voormalige huurling die in 2015 deel ging uitmaken van de Wagner Groep. Volgens deze man is Wagner een instrument in het buitenlands beleid van het Kremlin.

Wagnerlogo.png
Logo van de Wagner Group

De Wagner Group is niet de enige rechtsextremistische organisatie die Poetins invasie van Oekraïne militair ondersteunt. Uit onderschepte Telegram-berichten bleken ook leden van de witte supremacistische Russische Keizerlijke Beweging in Oekraïne actief te zijn. Uit een reeks van deze onderschepte berichten blijken ook leden van Rusich in Oekraïne actief te zijn binnen de Wagner-gelederen. Het logo van Rusich is een Slavische variant van de swastika die bekendstaat als Kolovrat. Dat symbool wordt overigens ook door Oekraïense neonazi’s gebruikt.

Rita Katz on Twitter: "1) BREAKING (thread): US designating Russian  Imperial Movement (RIM) as Specially Designated Global Terrorist (SDGT),  1st time US has done so for white supremacist org. RIM should be
Logo van de Russische Keizerlijke Beweging
jKZmQDWlI3k.jpg
Logo van Rusich

Volgens antiterroristische rapporten zouden naar schatting enkele honderden huurlingen in Oekraïne met Wagner actief zijn. Ze zouden rond Kiev opereren en ook instructies gekregen hebben om de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy te vermoorden.

De aanwezigheid van deze neonazi’s doet het allerergste vrezen voor Oekraïense militairen of burgers die in hun handen vallen. Eerder werden door analisten memes en filmmateriaal aangetroffen over het folteren en zelfs onthoofden van Syriërs in 2017.

Bron: The Guardian

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.