De Duitse politie kon afgelopen donderdagochtend een aanslag door een 16-jarige rechtsextremist verijdelen. De tiener stond op het punt om een terroristische aanslag op twee scholen in de stad Essen te plegen.

De jongeman zou tegen een klasgenoot gezegd hebben dat hij bommen in zijn school wilde verstoppen. Hij waarschuwde dat er veel doden gingen vallen. Die klasgenoot contacteerde een leraar, die vervolgens de schoolleiding informeerde. Deze verwittigde op zijn beurt de politie. Meer dan 100 politieagenten namen aan de actie deel.

In de kamer van de jongen werden wapens en bommen gevonden. Behalve een kruisboog en een zelfgemaakt schietwapen vond de politie buizen met uurwerken eraan vast, sommige gevuld met spijkers en explosieven. De bommen waren in “functionerende” staat, maar bevatten nog geen ontstekers. Daarnaast stootte de politie op nazisymbolen en een grote hoeveelheid extreemrechtse, racistische, antisemitische en islamofobe literatuur.

De ouders van de tiener werden gearresteerd en ondervraagd. Na het verhoor werden ze weer vrijgelaten. Volgens het openbaar ministerie van Düsseldorf maken zij momenteel geen deel uit van het onderzoek. 

De vice-premier van Noordrijn -Westfalen, Joachim Stamp (FDP), maakte donderdagochtend op Twitter bekend dat het om een ​​vermoedelijke nazi-terroristische aanslag ging.

Afgelopen woensdag berichtte Het Observatorium over een eveneens verijdelde aanslag door een geradicaliseerde extreemrechtse tiener in Groot-Brittannië.

Bron: Duitslandweb, Le Figaro, WDR

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.