De extreemrechtse partij AfD in Sleeswijk-Holstein haalt de kiesdrempel niet. De lokale verkiezingen zijn een historische nederlaag voor de AfD geworden, die voor het eerst sinds de oprichting van de partij uit een parlement vliegt. Ook in Groot-Brittannië werd extreemrechts bij de lokale verkiezingen vorige week van de kaart geveegd. In de 200 steden en gemeenten waar er verkiezingen waren, haalden ze geen enkele zetel.

AfD kreeg 4,4% van de stemmen en bleef daarmee ruim onder de kiesdrempel van 5%.

Voor de groep afgevaardigden rond kandidaat Jörg Nobis is de politieke carrière op deelstaatniveau beëindigd. De meest waarschijnlijke carrièreoptie voor de parlementariërs is terugkeren naar hun vorige job. De twitter-accounts van de AfD-leden en leiding bleven lange tijd stil.

Het verlies van stemmen in het noorden heeft verschillende oorzaken. Aan de ene kant heeft de AfD-afdeling in Sleeswijk-Holsteinse heel wat interne turbulentie achter zich. De voormalige staatsvoorzitter Doris von Sayn-Wittgenstein werd uit de fractie en de partij gezet vanwege connecties met nazi’s. De partij verzette zich tegen het leveren van zware wapens aan Oekraïne.  

Grote winnaar is de CDU. De christendemocraten komen uit op ruim 43%, een winst van 11%. CDU-premier Daniel Günther is een uitgesproken links-liberaal die zich altijd sterk heeft afgezet tegen de AfD en daar ook voor beloond werd.

Grote verliezer is de SPD, die voor hun flinkse koers zwaar werden afgestraft en 11% verloor. De Groenen wonnen flink (+5,4%) en zijn nu met 18,3% groter dan de SPD, die niet verder komt dan 16%. Het is duidelijk dat het achternahollen van een extreemrechts discours niet werd geapprecieerd door de kiezers.

Bron: Die Zeit

Foto: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.