Hinteregger

Nadat bekend raakte dat hij met een extreemrechts politicus een voetbaltornooi organiseerde, stopt de 29-jarige Martin Hinteregger onmiddellijk als profvoetballer. Hinteregger speelde 67 keer voor de Oostenrijkse nationale ploeg en is verdediger bij de Duitse topploeg Eintracht Frankfurt, met wie hij een maand geleden nog de Europa League won.

De beroemde Eintracht Frankfurt-verdediger Martin Hinteregger heeft kort na kritiek op zijn rol in een voetbaltoernooi een punt gezet in zijn carrière. De linksvoetige verdediger heeft nog een contract tot 2024, maar dat wordt in onderling overleg met zijn club Eintracht Frankfurt vroegtijdig beëindigd.

Als centrale verdediger begon Martin Hinteregger zijn carrière begon in de jeugd van RB Salzburg. In 2010 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal en in 2013 debuteerde hij in de nationale ploeg van Oostenrijk. In 2019 maakte hij de overstap naar Eintracht Frankfurt.

Connectie met extreemrechtse politicus

De FPÖ-politicus Heinrich Sickl hielp bij de organisatie van het door Hinteregger georganiseerde voetbaltoernooi in Sirnitz. Hinteregger weigerde Sickl te veroordelen ondanks diens extreemrechtse connecties.

Sickl, ook uit Sirnitz, zat tot 2021 in de gemeenteraad van Graz voor de nationalistische FPÖ en haalde in die tijd de krantenkoppen vanwege zijn contacten met extreemrechts. Zo verhuurde hij een pand aan de extreemrechtse ‘Identitaire Beweging Oostenrijk’.

De symbolen van de Identitaire beweging zijn sinds medio 2021 verboden in Oostenrijk, waarbij de regering de organisatie omschrijft als “rechts-extremistisch, racistisch, seksistisch, nationalistisch en etnisch georiënteerd”.

Als jongere was Sickl in de jaren negentig lid van de Duitse neonazistische organisatie Nationalistisch Front, die in 1992 als ongrondwettig werd verboden. De FPÖ had dit afgedaan als een “jeugdzonde” van de kant van de politicus.

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.